Familjecentralen i Lycksele har anordnat barnvagnspromenader under pandemin. Foto: Privat

Familjecentral larmar: ”Föräldrar mår dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner har stängt öppna förskolorna under pandemin. Men familjecentralerna försöker på alla sätt hitta nya sätt att nå ut till de som är föräldralediga.

– Många föräldrar är ensamma och behöver kontakt. Jag ser stora risker med att den här verksamheten är stängd. Den psykiska ohälsan ökar och föräldrar mår dåligt, säger Malin Sjulsson, samordnare.

I Lycksele har öppna förskolorna varit stängda i perioder under pandemin, när det har haft öppet har verksamheten varit begränsad. Nu har man haft helt stängt sedan i december.

Kommunen har då försökt hitta andra sätt att nå ut till föräldrar som är hemma med sina barn. Bland annat har man anordnat barnvagnspromenader och haft något som kallas “kaffe på stående fot”.

– Det är en jätteviktig verksamhet för att minska psykisk ohälsa. Mår föräldrarna bra mår barnen bra också, säger Malin Sjulsson.

Familjecentralen har också erbjudit promenadsällskap och samtal och försökt nå ut på sociala medier till föräldrarna.

– Vi hoppas nu att vi kan få öppna igen för ett begränsat antal personer på ett smittsäkert sätt, säger Malin Sjulsson.

”Upplevt sig mer isolerad”

Även i Umeå håller öppna förskolorna stängt och där delar man bilden om att det kan vara tufft för många föräldrar.

– Vi tror att man kan ha upplevt sig mer isolerad. Öppna förskolan kan ge ett viktigt nätverk eller ett komplement till sitt nätverk. I dessa tider kan även det ordinarie nätverket begränsats och vi tänker att många kanske inte har tillgång just nu till sitt vanliga umgänge med föräldrar, släktingar och vänner. Man har tappat en viktig mötesplats, säger Linda Segerstedt Bolin, stöd- och omsorgsförvaltningen, på Umeå kommun.

Här kan du chatta om hur det är att vara föräldraledig i pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.