Hur har det varit att vara föräldraledig under pandemin – skriv till oss och berätta! Foto: TT/Junge Heiko

Chatt: Hur är det att vara föräldraledig – mitt i en pandemi?

Uppdaterad
Publicerad

Många öppna förskolor har varit stängda under pandemin och detta har gjort att det varit svårt för föräldrar att träffas tillsammans med barnen. Har du varit föräldraledig under pandemin? Hur har du löst det? Skriv och berätta hur det varit för dig i vår chatt här nedanför.

Hur är det att vara föräldraledig – mitt i en pandemi?

Pinnat inlägg

Har du ett bra tips till föräldrar som är uttråkade eller känner sig ensamma under pandemin?

Dela med dig i chatten!

Tack för att ni delat era upplevelser. Nu stänger vi chatten för denna gång.

E • Sååå lugnt och skönt är det 🤩

Tina • Det är fruktansvärt ensamt. Allt är inställt, man vågar inte ses inomhus och just nu är de för kallt för att kunna ses avslappnat ute.man vill så gärna få låta sin bebis se och leka med andra bebisar och barn.... Är rädd att de kommer bli tufft för ens bebis den dagen den ska börja förskola efter att ha varit så isolerade. Man har inte kunnat visat upp sitt underbara barn för alla man vill. Människor runt omkring oss har gått bort utan få träffa sitt nyfödda barnbarn pga Coronan. .Är rädd att denna ensamheten ska leda till en depression. Särskilt när man födde ett sjukt barn. Alla dagar är precis likadana . Jag hade sett fram emot denna tiden så mycket. ..att få njuta av den. Pga Corona mår jag dåligt av den .

Karin • Det känns tråkigt att läsa att vissa anser att man borde "sluta klaga och njuta av tiden med bebisen". Det är ju faktiskt så att även om man älskar sin bebis så är vi människor inte skapta för att vara ensamma utan leva tillsammans med andra i grupp. Därför trivs väl många av att vara på en arbetsplats med kollegor. Som föräldraledig står man utan "kollegor" på sin arbetsplats som är hemma och därmed är man ofta i behov av andra vuxna sociala kontakter. Dessa fås ofta via öppna förskolan eller andra vänner. Att få den kontakten med andra vuxna kan i sin tur göra att man mår bättre psykiskt och därmed har mer energi och glädje att ge till sin bebis. Det är ingenting fel med att känna att man inte njuter fullt ut av att vara isolerad med sin bebis, vi människor har flera olika behov och behöver en balans av dessa behov. Det är väldigt tråkigt att den som känner sig ensam och längtar efter att träffa andra än bara sin bebis ska behöva känna skam för detta. Det är fantastiskt att spendera tid med min bebis, men jag blir än ännu mer närvarande och glad förälder om jag också får vissa andra behov tillgodosedda så som kontakt med andra vuxna. För vissa funkar det alldeles utmärkt att bara vara med bebis och för andra behövs något mer. Vi är alla olika och vad fint om det kunde få vara okej så.

Fia • Kanske ordet föräldraledighet borde bytas ut till hemarbetande föräldrar.
Då kanske förväntningarna på barnledigheten blir mer realistiska. Och mer fokus på barnen istället för ledig förälder.

Rakel • Fråga en gammal person vad de skulle ha velat gjort annorlunda i sitt liv. Då önskar de ofta att de gett barnen mer tid.
Njut av tiden med era barn istället för att fokusera på allt ni inte får eller har. Folk kan ju få depression för mindre.

Barnen är bara små en gång och väljer ni förskola istället för att själva ta hand om dem så är tiden med barnen väldigt kort. Sen blir det bara kvällar och helger med dem..

Njut och var glada över den tid ni har. Att ni har mat. Kläder. Hem. Varandra.

Ella • Finns många grupper på facebook för föräldrar (lokala grupper), kompisarappar för föräldrar. Finns många sätt att nå andra människor men upplever att det inte är så många som vågar ta tag i det. Många som vill, men få som vågar. Så våga ta lite initiativ, man behöver inte bli bästa kompis med alla.

Ulrika • Att vara föräldraledig under pandemin? Påfrestande! ALLT har kretsat kring covid-19. Från att vara höggravid och livrädd för att bli smittad inför förlossningen, till att föda barn utan sin partner på BB och sedan en mammaledighet där vi varit mer eller mindre isolerade i snart ett år. Ständig oro för att få hem smitta från förskola /skola, oro för att ditt lilla spädbarn ska bli smittat eller att vi som föräldrar ska bli ordentligt sjuka och oförmögna att ta hand om barnen. Sorg över att föräldrarna inte kunnat träffa vår bebis pga att de är i riskgrupp själva. Listan fortsätter men här sätter jag stopp. Och Ja vi längtar efter vaccinet!!

mamma till vuxna barn • Njut av att vara hemma med ditt barn, tiden går så fort,små barn små bekymmer,stora bar större bekymmer,tänk på de

Alex • Håller med tvillingmamman. Självklart borde de få föräldradagar för båda barnen. Det trodde jag var självklart i moderna Sverige.
Man lär så länge man lever!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.