Färre fjällräddningar i sommar än tidigare år

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddningen har haft en lugnare sommar i år än de senaste fyra åren. Mellan den 1 juni och den 8 augusti ryckte de ut 58 gånger – 29 gånger mindre än under samma period förra året.

– Det är mindre folk som är ute och rör sig nu. Nu åker folk utomlands istället, säger fjällräddaren Anders Fjällström.

Under de senaste fem åren har augusti varit den månad som flest fjällräddningar genomförts. September är också en populär månad att fjällvandra i, skriver polisen.

– Från att ha haft en topp under 2020 har det blivit färre fjällräddningar. Det kan finns många faktorer som spelar in, exempelvis väder, pandemi och befolkningens resvanor, skriver Lars Ragnvaldsson, verksamhetssamordnare inom polisens räddningstjänstgrupp, i ett pressmeddelande.

Fjällräddningen håller till i de fyra fjällänen, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. De kallas oftast ut på grund av fallskador eller sjukdomstillstånd.

– Det är nu som många plockar bär och svamp. Man bör vara medveten om att vädret kan skifta snabb och minusgrader är inte ovanligt i högre terräng, skriver Lars Ragnvaldsson.

Fjällräddningar i sommar:

2019 77

2020 95

2021 87

2022 58

Antalet fjällräddningar registrerade mellan perioden: 1 juni – 8 augusti. Fakta: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.