Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade mer än gärna haft kvar kliniken” – se Folktandvårdens verksamhetschef Anna Hultman förklara beslutet att lägga ned i Bureå. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Folktandvården i Bureå läggs ned – privat tandläkare tar över

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvårdens klinik i Bureå i Skellefteå kommun har varit pausad i åtta månader på grund av personalbrist. Nu säger Folktandvården upp lokalen och en privat tandläkare flyttar in till sommaren.

– Bureåborna kan återigen få god och nära vård på orten, vilket inte hänt på länge, säger Anna Hultman från Folktandvården.

Folktandvården i Region Västerbotten har brist på både tandläkare och annan personal, vilket bland annat medfört att kliniken i Bureå pausat sin verksamhet sedan sommaren 2023.

Patienter har i stället hänvisats till privata kliniker medan barn och unga har kallats till klinikerna i Ursviken, Robertsfors och i vissa fall till Skellefteå tätort.

Nu ska Folktandvården sälja delar av sin utrustning från kliniken i Bureå till en privat tandläkare, samt överlåta hyreskontraktet av lokalerna till denna.

Hur påverkas Folktandvården av att stänga en klinik?

– Det är klart att det är ledsamt, men när vi saknar behandlare och har gjort det länge så är det svårt att hålla fast vid något som inte gynnar Bureåborna, säger Anna Hultman, verksamhetschef för Folktandvården Nord.

Det finns inga planer på liknande åtgärder för andra kliniker inom Folktandvården Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.