Bakgrunden är flera uppmärksammade hundattacker den senaste tiden, bland annat en händelse i Robertsfors då en kvinna avled efter att ha blivit attackerad av sin hund.
En utredning från Statskontoret slog också nyligen fast att myndigheternas arbete med att stoppa farliga hundar fungerar för dåligt.
Inget parti säger ja till förbud
Just nu är det inget parti som säger ja till att förbjuda vissa hundraser. Men Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kan tänka sig att kolla mer på vad ett förbud kan innebära.
– Jag varken stänger eller öppnar några dörrar, jag vill komma tillrätta med problemet, har landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) sagt tidigare till SVT.
Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna tycker däremot inte att man ska förbjuda vissa hundraser. Alla partier säger att det finns flera saker att jobba på för att fler hundattacker inte ska hända.
Hundexpert är emot
Hundexperten Fredrik Steen tycker att mycket ansvar hamnar på de som äger hundarna.
– Det handlar om att uppfödare och hundägare ska ta sitt ansvar, det handlar inte om ras. Skulle man förbjuda fem raser så skulle de människor som inte tar ansvar idag ta en sjätte ras – och så får vi förbjuda den också. Det är bättre att vi ser till att människor sköter de lagar och regler som finns, säger Fredrik Steen.
Lilla Aktuellt har frågat samtliga partier i riksdagen hur de ser på att förbjuda vissa hundraser – nedanför listar vi vad de svarat.
Hela inslaget från Lilla Aktuellt kan du se här.
Moderaterna
Moderaterna tycker att det är viktigt är att farliga hundar, oavsett ras, inte attackerar och skadar människor. Ansvariga myndigheter måste agera snabbt och tydligt i de fall som hundar visar tecken på att börja attackera människor. Enligt svenska djurskyddsförordningen är det förbjudet att inneha eller utföra avel med hundar som har extremt stor kamplust. Den som äger en hund som attackerar människor kan dömas för detta. Men för att regelverket ska få tillräcklig effekt verkar det finnas ett behov av att stärka upp hur tillsynen fungerar och det ska inte heller uteslutas att det behöver ske justeringar i regelverket. Moderaterna förutsätter att hundägare och uppfödare tar sitt ansvar och följer existerande regelverk. I de fall detta inte sker så behöver kontrollsystemet fånga upp avvikelserna. Ett problem med att i förebyggande syfte förbjuda vissa hundraser är att det snabbt blir en gränsdragningsproblematik, till exempel kring hur korsningar mellan raser ska bedömas. Vi är därför inte beredda att nu slå fast att vissa tamhundsraser ska förbjudas.
Vänsterpartiet
Nuvarande situation med hundattacker är helt oacceptabelt. Vi är inte för ett förbud mot kamphundar i nuläget då vi inte tror att det skulle lösa problemet. Vi har tagit del av statskontorets utredning och tycker att den föreslår bra åtgärder. Farliga hundar måste omedelbart bort från hundägare som inte klarar sitt ansvar. Oseriösa uppfödare måste stoppas. Regeringen måste nu ge Länsstyrelserna och Polisen möjligheter och rätt att genomföra det som statskontoret föreslår för att stoppa hundattacker. Vänsterpartiet har föreslagit 100 miljoner kronor extra till länsstyrelserna under 2024 för fler djurskyddskontroller.
Miljöpartiet
Att förbjuda vissa raser löser inte problemet med farliga hundar och oseriösa uppfödare, då avlar uppfödarna på någon annan ras för samma egenskaper. Ofta handlar det om blandraser, vilket gör gränsdragningen mycket svår. Vi måste lägga fokus på det som gör skillnad, bättre kontroller av uppfödare och hundägare. Statskontoret har precis kommit med en utredning om vad som krävs, regeringen måste skyndsamt agera på de förslag som kommit.
Sverigedemokraterna
SD vill inte förbjuda vissa hundraser. Vi menar att det skulle vara svårt att kontrollera och tittar man på andra länder som infört förbud mot vissa raser verkar inte detta ha gett önskvärd effekt. Vi tror istället på att öka bestämmelserna kring vem som får lov att föda upp och sälja hundar samt att öka myndigheternas möjligheter till snabba ingripanden vid t.ex. hundattacker.
Liberalerna
De flesta hundar är uppskattade familjemedlemmar som tas väl omhand av sina ägare. Samtidigt finns det hundar som inte tas om hand på ett bra sätt och som blir farliga och då är det viktigt att polisen och andra myndigheter har goda möjligheter att ingripa. Liberalerna har inte tagit ställning till ett förbud för vissa hundraser men vi stänger inte dörren för ett förbud och andra lagändringar för att skydda allmänheten från hundattacker och det visar vara bästa sättet att hantera detta. Statskontoret lämnar flera förslag som vi nu får beakta när vi arbetar vidare med frågan.
Kristdemokraterna
Vår minister och regeringen kommer nu titta på förslagen från utredningen och även se om mer än så behövs. Vi vill styra upp det här så skyddet blir bättre och färre skadas av farliga hundar. Gällande förbud är det inget vi i dagsläget utesluter
Centerpartiet
Det är oacceptabelt att hundar kan göra upprepade attacker mot människor och andra djur innan de omhändertas. Här måste myndigheterna bli snabbare på att identifiera och rycka in mot hundar och om så också krävs, avliva dem. Centerpartiet förordar inte ett förbud, då det inte kommer åt grundproblemet. Vi måste istället stärka tillsynen av hundarna och dra in tillstånd för oseriösa uppfödare. Därtill behövs mer samverkan mellan myndigheter, som exempelvis mellan polis och länsstyrelser. Det är också hundägarens uppgift att ta hand om och träna sin hund och det är också ägaren som står till ansvar för sin hunds alla ageranden.
Socialdemokraterna
Den senaste tiden har vi nåtts av rapporter om farliga hundar som gått till attack mot både människor och andra hundar. Och bakom varje rubrik döljer sig ett skadat eller traumatiserat barn, vuxen eller hund. Det väcker oro och rädsla bland oss alla. Vi socialdemokrater utesluter inga förslag för att sätta stopp för dessa fruktansvärda attacker. Det kan till exempel handla om att införa ett nationellt hundregister, omhänderta fler hundar eller utreda ett förbud mot vissa aggressiva hundraser.