Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ökade möjligheter för forskning”. Hör Hugo Lövheim, specialistläkare och docent i geriatrik, om fördelarna med samlad statistik. Foto: Linnea Vennström/SVT

Forskaren Hugo Lövheim i Umeå vill se bättre statistik om demenssjukdomar

Publicerad

Region Västerbotten tillhör toppskiktet i landet när det gäller att diagnostisera demenssjukdomar. Men siffrorna ifrågasätts av Hugo Lövheim, som är specialistläkare och docent i geriatrik.

– Det är svårt att veta om de stämmer eller inte, säger han.

Enligt siffror från Socialstyrelsen som Uppdrag Granskning tagit fram tillhör Region Västerbotten toppskiktet i landet när det gäller att diagnostisera demenssjukdomar. Men Hugo Lövheim, specialistläkare och docent i geriatrik vid Umeå universitet, menar att det finns svagheter som gör det svårt att veta om siffrorna stämmer.

Vissa siffror rapporteras in till Socialstyrelsen från specialistvården, men de diagnoser som sätts i primärvården är inte med i den statistiken. Istället rapporterar vissa regioner in det till det Svenska demensregistret.

Hugo Lövheim vill se bättre samlad statistik kring de här sjukdomarna.

Demens

Demens är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som påverkar hjärnan och minnet. I Sverige beräknas mellan 130 000 och 150 000 personer lida av demens.

Den vanligaste orsaken till demens är Alzheimers sjukdom som står för mer än 60 procent av samtliga demensfall. Andra orsaker kan vara sjukdomar i hjärnans blodkärl, infektioner, tumörer, skador eller brist på vissa ämnen i kroppen.

Demens drabbar oftast äldre personer, men det finns också yngre personer som får demens. I Sverige beräknas uppemot 10 000 personer som är yngre än 65 år vara drabbade av demens.

Alzheimers sjukdom kan i sällsynta fall bero på en genmutation som går i släkten. Då kan man få sjukdomen redan vid 50 års ålder eller tidigare.

Det finns inget botemedel för Alzheimers sjukdom idag, men det finns mediciner som kan lindra symtomen för vissa personer.

Källor: Demenscentrum, Demensförbundet och 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.