Plus och minus med distansarbete, hör forskaren Linda Widar: Foto: SVT

Forskaren om distansarbetet: ”Viktigt att chefen frågar vad den anställde behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Danmark har länge legat i topp när det gäller distansarbete, även före pandemin. Forskningen visar att det är viktigt att få till balansen mellan arbete och fritid.

Det har forskats en del på området distansarbete, och lärdomarna när nu allt fler tvingats sitta hemma är att jobba lagom, att få balans mellan jobb och fritid.

– Det är lätt att det blir så att den som arbetar flexibelt jobbar mer för att kompensera. Här är det viktigt att chefer är tydliga med vad som förväntas och vad som inte förväntas, säger Linda Widar, doktorand vid Högskolan i Gävle som tittar på flexibelt arbete.

Det positiva väger över

Det sammantagna är att de positiva effekterna överväger, att både anställda och arbetsgivare ser vinster med ett mer flexibelt arbetssätt. Det finns dock risker med att släppa långt koppel, många börjar överprestera och kompenserar trots att de arbetar mer effektivt hemma. Det kan leda till större trötthet och mer stress för att arbete och privatliv flyter samman, menar forskaren.

Hör Linda Widar i klippet om vilka krav du som anställd kan ställa på din chef när du jobbar hemifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.