Siffrorna om skillnaderna mellan landsbygd och städer finns med i en stor internationell sammanställning med över 2 000 delstudier i 190 länder. Delar av det svenska materialet kommer från befolkningsstudien Monica som är en långtidsstudie med 12 000 deltagare i Norrbotten och Västerbotten.
Stefan Söderberg är kardiolog och professor vid Umeå universitet och en av de ansvariga för studien. Han anser att det är skillnaderna mellan fetman på landsbygden och städerna som är det viktigaste av resultaten.
”Vi har en fetmaepidemi”
– Med fetman kommer bland annat risken för högt blodtryck och diabetes som får med sig komplikationer som hjärtinfarkt, säger han till SVT.
Både män och kvinnor har högre BMI, alltså kroppsmasseindex, på landsbygden än i städerna. Över 25 räknas som övervikt, över 30 som fetma. Männen på landsbygden har i snitt ett BMI på 26,8 jämfört med 26,3 för de i städerna. Kvinnorna på landsbygden ligger på 25,4 och de i städerna på 24,8.
Enligt studien beror detta bland annat på att tillgången till snabbmat och snabba kolhydrater har ökat mer på landsbygden än i städerna, där sådant funnits redan.
Sämre möjligheter till fysisk aktivitet på landet
En annan orsak är att det ofta finns sämre möjligheter till fysisk aktivitet på landet än i städerna.
– Vi måste få folkhälsoarbetare och politiker att förstå att vi har en fetmaepidemi. Vi kräver folkhälsoarbete på bred front, från förskola och uppåt. Annars riskerar vi segregerad hälsa och att ohälsan är större på landsbygden där man också är längre bort från sjukhus och vårdinrättningar, säger Stefan Söderberg.