Brandflyget tog en närmare titt på brasan i Skellefteå innan landning. Foto: Tony Rundström

Fortsatt kraftig brand i högen på Degermyran

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner fortfarande kraftigt på avfallsanläggningen Degermyran i Skellefteå. Prognosen är fortsatt att det kommer att ta flera dagar att släcka – Vattnet vi lägger på har liten effekt, säger insatsledare Åke Dahlqvist.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som branden på avfallsanläggningen upptäcktes. Ett dygn senare brinner det fortfarande kraftigt och på lördagsmorgonen arbetar sju personer från räddningstjänsten med att kontrollera branden.

– Det är fortfarande kraftig brand i högen, och vi skyddar den mot spridning genom att släcka av kanterna, säger Åke Dahlqvist, insatsledare.

Stor brand på avfallsanläggning i Skellefteå

Den intensiva värmen från branden gör att räddningstjänsten i nuläget inte kan göra mycket mer än att se till att den inte sprider sig.

– Vattnet vi lägger på har liten effekt, det är så djupa lager som brinner och hettan gör att vattnet avdunstar. Det är även för varmt för att vi ska kunna använda grävmaskiner och liknande då hydralslangarna smälter av hettan, så vi är i ett mellanläge, menar Dahlqvist.

Brandvärn hjälper till

Under gårdagen och natten har flera frivilliga personer från det brandvärn, som räddningstjänsten i Skellefteå startat efter förra årets många skogsbränder, hjälpt till med släckningen i Degermyran.

– Vi är givetvis väldigt tacksamma för alla som ställer upp, säger Åke Dahlqvist.

Om brandröken upplevs påträngande rekommenderas man liksom tidigare att stänga fönster, dörrar och ventilation och hålla sig inomhus, alternativt om möjligt förflytta sig till annan plats till dess vinden vänt.

Enligt räddningstjänsten är prognosen fortsatt att det kommer att ta flera dagar innan branden är släckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor brand på avfallsanläggning i Skellefteå

Mer i ämnet