Foto: SVT

Här är roboten som kan lösa vårdkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Vården i landet går redan på knäna och svenskarna blir allt äldre. Men nu kan robotar komma till undsättning och avlasta vårdpersonal. ”De ska ge ökad trygghet för äldre, personal och de anhöriga”, säger professor Thomas Hellström i Umeå.

Robotar som är sociala och kan uppfatta om du är ledsen, glad, trött eller pigg ska hjälpa till inom äldrevården. Det låter kanske märkligt eller futuristiskt, men faktum är att robotar med olika funktioner redan finns inom vården.

Tekniken utvecklas snabbt och nu satsar bland andra universiteten i Umeå och Örebro på att utveckla mer avancerade, sociala robotar, som kan uppfatta om du är ledsen, glad, trött eller pigg. Förhoppningen är att de inom en greppbar framtid ska kunna hjälpa äldre i deras vardag.

– Det finns tecken som visar att sådana här robotar kan hjälpa dementa att kommunicera bättre med sina vårdgivare och andra människor, genom att träna med roboten, säger Thomas Hellström, som är professor vid institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.

Läs även: Maj-Britt trotsar artrosen – med robothandske

Är artig och kan dansa

Institutionen har redan köpt in en robot som på originalkartongen döpts till Pepper. Det är en social robot som i nuläget är artig, kan dansa och visa olika kroppsliga uttryck.

Läs även: Världens största robot i Umeå

Till våren ska universitetet anställa två doktorander, robotforskare, som ska vidareutveckla Peppers talförmåga och olika sätt att interagera med människor. Tanken är att roboten ska anpassa sig till äldre personers känslor och handlingar.

– En robot blir ju aldrig less på att svara på samma frågor tio gånger i rad, till exempel. Det ger en stressavlastning för de som jobbar inom vården och för patienterna, säger Hellström.

Ska inte ersätta riktiga människor

Roboten är inte tänkt att ersätta människor i vården utan ska ses som ett komplement till befintlig personal.

– En robot kan larma om den äldre faller, påminna om att ta medicin och måltider och så vidare, säger Thomas Hellström.

Ska möta behovet för kommande generation

Finns det inte en risk att det uppstår frustration om roboten inte förstår när en brukare pratar otydligt, till exempel?

– Det är just det vi ska jobba med här i Umeå. Våra doktorander ska titta på hur man kan göra ett system som kan kommunicera när man plötsligt byter samtalsämne och man har osammanhängande meningar. Det är definitivt en väldigt stor utmaning, säger Hellström.

Universitetet i Umeå är ett av sju universitet i Europa som satsar på det här. Behovet är enligt professorerna stort i hela Europa. Inom drygt 30 år kommer mer än 30 procent av befolkningen att vara över 65 år.

Brukas på äldreboenden i Japan

Totalt rekryteras nu 15 doktorander till projektet som har en total finansiering på 3,9 miljoner euro. Projektet som kallas Socrates (Social Cognative Robot in The European Society) ska pågå under fyra år, men exakt när robotarna kommer att finnas i vården är oklart.

– Redan nu finns det introducerat på äldreboenden i Asien, som Japan och Korea. I Europa finns det på provstadiet, så det kommer mer och mer, säger Thomas Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.