SAR-helikopter vinschar ner sjuksköteska på ett handelsfartyg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT följde med var terrängen och väderförutsättningarna oförskämt bra för Sjöfartsverkets SAR-helikopter – se hur det kan se ut när personal vinschas ner från helikoptern. Foto: Elin Moberg/SVT

Här är Sjöfartsverkets SAR-helikopter i Umeå som räddar nödställda i svår terräng

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverkets helikopter i Norrland, baserad i Umeå, räddar liv i otillgängliga områden. Förra året kom ungefär 100 larm och SAR-helikoptern är avgörande vid till exempel dåligt väder eller när ambulanshelikoptern i Lycksele inte kan lyfta.

– Vi åker ut när terrängen är svår, säger befälhavaren Johan Ledin.

Sjöfartverkets Search And Rescue (SAR)-helikopter utgår från Umeå och räddar människor i nöd i svår terräng över hela Norrland och ibland även i Finland – då de har ett samarbete med grannlandet.

16 ambulanssjuksköterskor är så kallade SAR-sjuksköterskor och får larm när någon behöver hjälp.

Ambulanspersonal

Erfarenhet och trygghet i rollen

Lars-Åke Löfqvist är chef på ambulansen i Umeå men på sidan om är han sjuksköterska ombord på helikoptern. Han har vinschats ner flertalet gånger av sjöfartsverkets ytbärgare.

Bland annat har han varit i fjällen och på Holmön och gjort avgörande insatser.

– Det gäller att man har viss erfarenhet och känner sig trygg i sin yrkesroll, för du är ensam som vårdpersonal, säger Lars-Åke Löfqvist.

För ytbärgaren Emil Fjällvide är det en otrolig resurs att ha en sjuksköterska ombord.

– Jag har viss sjukvårdskunskap men inte befogenheter som en sjuksköterska har, säger Emil Fjällvide.

”Åker ut när terrängen är svår”

I Sverige larmades sjöfartsverkets helikoptrar ut på ungefär 500 larm förra året och ungefär 100 larm till SAR-basen i Umeå.

– Ungefär nio av tio gånger larmas en ambulanssjuksköterska också, säger befälhavaren Johan Ledin.

Han menar att det är viktigt att påpeka att SAR-helikoptern inte är ambulanshelikopter utan räddningshelikopter.

– Vi åker ut när terrängen är svår, ibland händer det att vi åker ut när inte ambulanshelikoptern i Lycksele kan lyfta, säger Johan Ledin.

Isbildning en orsak

När ambulanshelikoptern inte kan lyfta kan det bero exempelvis på isbildning lokalt där den helikoptern befinner sig, då kan SAR-helikoptern lyfta istället om förutsättningarna är rätt. Det kan också bero på att ambulanshelikoptern är iväg på ett annat uppdrag.

– Det kan se lite tokigt ut när ambulanshelikoptern i Lycksele inte lyfter, men att vi gör det, men då handlar det om lokala förutsättningar på just den platsen, säger Johan Ledin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanspersonal

Mer i ämnet