elever sitter på en bänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar eleverna om chocken när de fick höra om beslutet och om hur förbudet fungerat. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Här är Umeåhögstadiet som inför mobilförbud: ”Blev chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Tegs centralskola är det första kommunala högstadiet i Umeå som inför mobilförbud under skoltid. De här eftersom de har märkt att eleverna har svårt med det sociala, särskilt efter pandemin. Elever säger att de första veckorna har varit en utmaning.

– Man dras till mobilen, säger Jonathan Tikkanen i nian.

En av orsakerna till att Tegs centralskola inför mobilförbud är att de har märkt att eleverna har svårt med samarbete och med att kommunicera och interagera med varandra.

– Vi vill ge eleverna en möjlighet att träna på det här, säger rektor Charlotte Skarin.

Mobilförbud i skolan

Samtidigt handlar mobilförbudet om elevernas trygghet.

– Vi märker att många av de kränkningar som sker i skolan är just via mobiltelefonen. Vi vill att skolan ska vara en frizon, säger Charlotte Skarin.

Ser oftare eleverna i ögonen

Personalen har sett en förbättring redan under de första veckorna.

– Vi har sett att elever interagerar med varandra på ett annat sett, våra lärare berättar att de ser eleverna i ögonen mycket oftare, och vi har också sett att det sker fler lekaktiviteter, säger Charlotte Skarin.

Alla lämnar inte in mobilen

Lättast har det varit för sjuorna, som är vana vid att inte ha mobiltelefonen under skoltid, medan det har varit en större omställning för de äldre eleverna.

– Alla är vana vid att ha den på rasterna och under lunchen, så det är många som inte lämnar in den, säger Lukas Magnusson som går i nian.

Lärarna samlar in mobiltelefonerna på morgonen, men eleverna kan säga att de har lämnat den hemma.

– En del motstånd har det absolut varit. Men vi försöker att inte väcka konflikter utan jobbar med att motivera eleverna. Det här är en process och det måste få ta lite tid, säger Charlotte Skarin.

Skolan ska erbjuda alternativ

Skolan kommer också att erbjuda fler aktiviteter under rasterna. Och de har anställt en socialpedagog som kommer att jobba med det här.

– Elevrådet ska också vara delaktigt i att ta fram aktiviteter och vilka inköp vi ska göra när det gäller spel med mera, säger rektorn.

I Umeå får de flesta högstadieeleverna fortfarande använda mobiltelefoner under rasterna. SVT har kartlagt skolornas regler kring mobilanvändning och bara några friskolor har i dag mobilfri skoldag för årskurs 7-9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilförbud i skolan

Mer i ämnet