• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

En person i regnkläder står i en fältmiljö, omgiven av träd och byggnader i bakgrunden. Det regnar och marken är blöt, medan personen håller i en träspade och fyller sandsäckar med sand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melker Klingberg var en av de boende som fyllde sandsäckar för att försvara Rödäng mot risken för nya översvämningar de kommande dagarna. Foto: Elin Moberg/SVT

Här laddar boende på Rödäng i Umeå för nya översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Det varnas för extremt höga vattenflöden vid kusten under de kommande dygnen. På Rödäng i Umeå delades det ut sand och säckar till boende som vill skydda sina hus. En av de som hjälpte till var Melker Klingberg.

– Desperationen hos de som drabbades då, måste vara absurd nu, säger Melker Klingberg.

Sedan SMHI gick ut med en orange varning så har Umeå kommun gått ut och uppmanat boende på Rödäng, Västerslätt och Haga att hämta säckar och sand om de behöver för att skydda sina hus.

Tvärån som rinner mellan Rödäng och Västerslätt är känd för att svämma över när det är höga vattenflöden och kommunen har bland annat stängt av en cykelbana i området.

Översvämningar i Västerbotten

Melker Klingberg bor på Rödäng och har själv aldrig drabbats av översvämning, men hjälper nu andra boende att fylla sandsäckar från kommunens ny dumpade sandhög.

– Desperationen hos de som drabbades då, måste vara absurd nu, säger Melker Klingberg samtidigt som han skottar.

Flera boende SVT pratade med som hämtade sand vid 15-tiden var oroliga för att sandhögen inte skulle räcka till dem som fortfarande var kvar på jobbet.

Umeå kommuns tips

Kommunen uppmanar allmänheten att vara uppmärksam på stigande vattennivåer och tänka på att stora vattensamlingar snabbt kan uppstå vid lågpunkter, till exempel under viadukter. Man ska undvika att köra fordon eller gå i stora vattensamlingar.

Generellt bör alla det kommande dygnet vara uppmärksamma på stigande vattennivåer och tänka på att stora vattensamlingar snabbt kan uppstå vid lågpunkter, till exempel under viadukter. Undvik att köra fordon eller gå i stora vattensamlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet