Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
700 namnunderskrifter lämnades över till Ulrik Dahlgren (S) under tisdagen. Foto: Anders Öhlund / SVT.

Här lämnas namnunderskrifter över till Storumans kommun – vill ha folkomröstning om vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen överlämnades 700 namnunderskrifter med krav på en lokal folkomröstning om vindkraftsplanerna i Storuman när det nyvalda kommunfullmäktige sammanträdde.

– 700 namn räcker för att en lokal folkomröstning. Nu är det upp till politikerna i fullmäktige att säga ja, lägga in sitt veto mot planerna, eller strunta i vårt krav om folkomröstning, säger Jessica Bergfors i aktionsgruppen ”Stoppa vindkraftsparken i Vallträskhobben” .

I förra veckan visades planerna upp för befolkningen i Storuman vid samrådsmöten. Blir planerna verklighet så blir parken med 167 vindkraftverk en av de största i Västerbotten.

Aldrig tidigare har så höga torn som 300 meter byggts i länet. Vindkraftverken som planeras kan ses från centrum och ligger på bara fem kilometers avstånd.

Vindkraftsparken ska kunna ge 4–6 terawattimmar. Det är ungefär lika mycket el som 30 procent av elen från alla vattenkraftverk i Luleälven. En del av energin som produceras är tänkt att användas för att göra vätgas.

– Vi räknar med att det tar 6-10 år innan alla tillstånd är klara och vi kan börja bygga, säger Fredrik Bäcklund, som är operativ chef vid Svevind.

Första omröstningen i Sorsele

I Sorsele genomfördes en lokal folkomröstning för sex år sedan. Där sa befolkningen klart nej till en vindkraftspark med 100 kraftverk, men politikerna godkände sedan parken. Det var Sveriges första folkomröstning om vindkraft.

Vill ha mer ersättning

Ulrik Dahlgren (S)  nyvalt kommunalråd i Storuman vill vänta in den statliga snabbutredning som blir klar i mars 2023 och som handlar om ersättningen till vindkraftskommuner innan han tar tydlig ställning om det nya vindkraftsprojektet.

– Kommuner måste tjäna mer på att godkänna vindkraftsparker, säger Ulrik Dahlgren (S).

I klippet hör du vad fler politiker säger om vindkraftsplanerna och en möjlig folkomröstning.

Folkomröstningar

Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande och det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas. Ibland tas initiativet till folkomröstningen av de som bor i kommunen.

En kommunal folkomröstning ordnas av den kommun som beslutat om omröstningen. Vid folkomröstning i en hel region ansvarar en kommun för den övergripande administrationen.

I lagen om kommunala folkomröstningar står det vilka som har rösträtt, vem som ska besluta om folkomröstningen och hur den ska gå till.

Inför folkomröstningar måste kommuner eller regioner samråda med Valmyndigheten för att fastställa datum för folkomröstningen. Samrådet ska genomföras senast tre månader innan föreslaget datum för folkomröstningen.

Trettio dagar innan omröstningdagen är det den så kallade kvalifikationsdagen för rösträtt. Då är det mycket jobb för alla inblandade parter. Se därför till att den dagen inte sammanfaller med större helgdagar eller hamnar mitt i sommaren.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.