Delad bild. Till vänster ser man ryggarna på fyra personer, två som sitter i rullstol och blir skjutsade av två personer. Till höger en kvinna i långt, blont hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte bara att höja lönerna” – hör äldreomsorgens rekryteringsansvariga Rebecca Andersson i Umeå om det höjda försörjningskravet. Foto: Pontus Lundahl/TT, Anna Bergman/SVT

Höjt försörjningskrav skapar stor oro inom Umeås äldreomsorg

Publicerad

Nu höjs lönekravet rejält på arbetskraftsinvandrare för att få arbetstillstånd i Sverige, från 13 000 kronor i månaden till 27 360.

Äldreomsorgen i Umeå kommun räknar med att 200 anställda omfattas av det nya kravet, vilket skapar oro i organisationen.

– Vi kommer inte kunna ersätta alla de personerna och då måste vi fundera på vilka insatser som vi inte kan utföra längre. Vi måste börja plocka bort allt som inte är omvårdnad, säger Rebecca Andersson, biträdande verksamhetschef för äldreomsorgens rekryteringscentrum i Umeå kommun.

Försvinner successivt

Eftersom att arbetstillstånd kan beviljas för upp emot två år i taget kommer anställda som inte lever upp till det nya försörjningskravet att försvinna successivt fram till 2025.

Rebecca Andersson är dock orolig för att äldreomsorgen kommer att tappa anställda redan nu, då flera är oroliga över vad som kommer hända.

– Vi har medarbetare som funderar på att fly. Därför har man gått ut från HR för att stötta, säger hon.

Höjer inte lönerna

Den avtalsenliga ingångslönen för undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen ligger mellan 4 000 och 7 000 kronor under det nya försörjningskravet för arbetsplatsinvandrare.

Att höja lönerna för att ligga i linje med det nya kravet är inte ett alternativ, enligt Rebecca Andersson.

Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister, besökte förra veckan Umeå. Hennes bild skiljer sig från Rebecca Anderssons, då regeringen räknar med att totalt 300 anställda inom äldreomsorgen i hela Sverige omfattas av det nya försörjningskravet.

Ministern: Kan ge problem initialt

– Men det är klart att regelförändringar alltid kräver gränsdragningsproblematik och kan ställa till problem initialt, men då får man återgå till syftet varför vi gör detta: Vi kan inte ha en stor arbetskraftsinvandring samtidigt som vi har ett stort utanförskap som biter sig fast där upp emot 400 000 personer antingen lever på försörjningsstöd eller är arbetslösa, säger Anna Tenje (M).

Hör mer om hur hon tycker att äldreomsorgen ska hitta ny personal i klippet nedan.

En kvinna i kortklippt, blont hår och svart polo tittar in i kameran med huvudet på sned.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina lokalpolitiker har bett om en granskning om hur det här påverkar Umeå kommun” – hör äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) om det höjda försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. Foto: Anna Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.