Månne riktas Gotham citys stora Batman-strålkastare just nu mot Umeå där fladdermuskännare förundras över en art som inte tidigare funnits i norra Sverige – den rödlistade dammfladdermusen. Dess tidigare kända utbredningsgränsen ligger i Uppland – drygt 40 mil söderut.
– Vi blev tagna på sängen. Den har funnits i södra Sverige, men där har den varit sällsynt, säger Marlene Olsson, naturvårdare på Umeå kommun.
Ingen har ännu sett den, men läten från dammfladdermus har fångats av en automatisk ljuddetektor vid Skeppsvik utanför Sävar.
– Det är så man inventerar fladdermöss. Vi har anlitat de två främsta experterna i landet och de är överens, säger Marlene Olsson.
Ljudet särskiljer arterna
Arten låter på inspelningarna som en fågel, om man lyssnar med fördröjd inspelning. Här finns ett exempel på hur den låter (extern länk). Det är en detektor som omvandlat ljudet. I verkligheten går det inte att upptäcka av det mänskliga örat.
Fladdermusarterna särskiljs av hur de ropar. Den vanligaste arten i norra Sverige, nordfladdermus, har inte lika tätt mellan ropen.
– Det här är tätare. De lokaliserar saker med hjälp av ropen de skickar ut i luften. När ljudet studsar mot nåt objekt kan de bedöma avståndet. Ekolokalisering heter det. Det är ett sinne som vi inte har, säger Marlene Olsson.
Vad betyder det att den hittats här uppe?
– Det betyder många saker. Dels att vi vet väldigt lite om fladdermöss över huvud taget. Kanske att de sydliga arterna avancerat norrut för att det blivit varmare. Just nu vet vi inte. Vi behöver lära oss mer.
Dammfladdermus
Dammfladdermusen är en medelstor art med ett vingspann på upp mot 30 cm. Den jagar mest nära vatten och har relativt stora fötter som används för att plocka insekter direkt från vattenytan. Över havet kan den även plocka upp små kräftdjur ur vattnet. Arten har ökat i Sverige på senare år, men den har hittills bara varit känd i de södra delarna av landet.
Källa: Umeå kommun