Foto: SVT

”Jag tittade på kartan och tänkte: Nej”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivare i Västerbotten söker med ljus och lykta efter utbildad arbetskraft. Många av de flyktingar som kommer till länet är välutbildade – men få vill stanna i norra Sverige.

– Jag tittade på kartan och tänkte ”nej”! Det är norra Sverige, det är kallt och björnar och det var den bilden jag hade i huvudet, skrattar Fadi Ardity, flykting från Syrien.

Oscar Mejia, verksamhetsutvecklare på Studieförbuindet Vuxenskolan, kom till Sverige som kvotflykting undan inbördeskriget i El Salvador på 80–talet. Han ville egentligen som så många andra till Stockholm men blev övertalad att flytta till Umeå.

Hamnade i Umeå

Så efter tre månader på flyktingboende stod han med sin fru och två barn på järnvägsstationen i Umeå.

–  Som alla andra ville jag till Stockholm, Göteborg eller Malmö, men de sa ”åk dit och besök Umeå”, säger han, och fortsätter:

– Att stanna i ett land eller en kommun, det har mycket att göra med hur man blir mottagen. Det gäller att ha en väl organiserad flyktingmottagning, och sedan att tillsammans med samhället erbjuda möjligheten till arbete. Det är nyckeln till att få folk att stanna här, menar Oscar Mejia.

Korta vägen–utbildning

Fadi Ardity från Syrien har universitetsbetyg i engelsk översättning och engelsk litteratur och just nu genomgår han arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen, som utförs av Folkuniversitetet, på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Utbildningen vänder sig till utländska akademiker med minst tre års studier från hemlandet.

Vill tjäna egna pengar

Han kom hit som flykting i juni 2014 och har lärt sig svenska i rekordfart och när Korta Vägen–utbildningen är klar vill han börja arbeta.

– Jag vill ju faktiskt få ett jobb. Det är viktigt. Jag har jobbat hela livet.

Du vill inte få bidrag för du vill tjäna egna pengar?

– Absolut. Det känns bättre att få egna pengar, tycker Fadi Ardity.

Jobbcoaching fungerar bra

Oscar Mejia, en gång själv arbetssökande nysvensk, arbetar idag som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan. Just nu söker han 10 praktikanter genom Arbetsförmedlingen och företagarnas samarbetsprojekt Jobbmatchen.

– Det här nya projektet från Arbetsförmedlingen med jobbcoachning, det verkar fungera bra. Från första träffen och bara två dagar efter hade vi redan några förslag, berättar han.

Kommit över björn– och köldrädslan

Och Fadi Ardity, som från början var rädd för både kyla och björnar, har helt ändrat sig om Umeå. Numera gillar han verkligen staden och vill absolut stanna kvar.

– Jag vill bo här i Umeå med min familj, och ja...jag tror det blir bättre och bättre dag för dag, säger Fadi Ardity.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.