Helikoptern kraschade i Børgefjell nationalpark i Norge. Foto: SVT

Svensk helikopter i krasch i Norge – två till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En helikopter från Västerbotten har kraschat i Nordland i Norge, nära den svenska gränsen. Två personer har förts till sjukhus.

Olyckan inträffade i samband med ett lyftarbete, men det är i nuläget oklart vad som orsakat kraschen.

Vid 18.30 på onsdagen störtade en svensk helikopter i Børgefjell nationalpark i Norge. Helikoptern tillhörde företaget Arctic Air, med verksamhet på flera håll i Västerbotten.

– Vi försökte kontakta piloten via telefon, men fick inget svar. Då skickade de ut en räddningshelikopter från Bodö i Norge, säger Anders Lännholm, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Orsaken till olyckan är okänd, men enligt räddningsledaren har piloten försökt göra en nödlandning.

– Den var väl mer eller mindre kontrollerad. Men det skedde i en nationalpark och det var många vandrare ute som såg händelsen.

En person fick måttliga skador

Två personer fanns ombord. Piloten klarade sig oskadd och passageraren fick måttliga skador. De fördes till sjukhuset i Mo i Rana och förväntas bli utskrivna under torsdagen.

– Jag har fått information från sjukhuset att det inte handlar om livshotande skador och att de under omständigheterna ska vara okej, säger Pär-Ragnar Viklund på Arctic Air.

Enligt flygräddningscentralen rör det sig om huvudskador.

Ställer in all verksamhet

Olyckan kommer bland annat att utredas av Statens haverikommission som ska besöka platsen under torsdagen, rapporterar NRK. Enligt Arctic Air välte helikoptern i samband med landning.

Helikoptern användes till att transportera material i nationalparken. Företaget har beslutat att ställa in all flygverksamhet tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.