Kaféägare Markus Lindahl i Skellefteå visar en bild från övervakningskameran som de publicerade på sociala medier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här bilden lade vi ut ocensurerad” – hör Markus Lindahl, kaféägare i Skellefteå, berätta hur han ställer snattarna till svars. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Kafé i Skellefteå hänger ut snattare på sociala medier: ”Extremt effektivt”

Publicerad

En kaféägare i Skellefteå publicerar bilder från övervakningskameran för att lösa butiksstölder. Orsaken är att polisanmälningarna ofta läggs ner om själva handlingen inte syns på övervakningsfilmerna.

– Det är extremt effektivt, problemet har lösts på under 24 timmar, säger kaféägaren Markus Lindahl.

Han har tidigare gjort polisanmälan vid butiksstölder, men har märkt att det ofta blir ord mot ord. 

– Jag säger att jag såg att han snodde något. Och så blir fallet nedlagt för det finns inga bevis, säger Markus Lindahl. 

Pratar inte om brott

Han vet inte huruvida det han gör är lagligt, men han säger att han åtminstone undviker förtal genom att inte prata om något brott i samband med bilderna. 

– Jag skriver bara att jag vill komma i kontakt med den här personen.

De gånger han har gjort det har personerna i fråga genast tagit kontakt och så har de löst problemet utan att blanda in polisen.

Polisen: Företagare kan själva begå brott 

Polisen avråder företagare från att publicera bilder från övervakningskameror. I stället ska man skicka materialet till polisen. 

Väljer man att själv publicera bilder kan man begå ett brott. 

– Om det av bilden eller omständigheterna i övrigt framgår att personen som är avbildad begår ett brott och syftet med publiceringen är att få vederbörande identifierad kan det handla om förtal, säger lokalpolisområdeschef Michael Rystedt i Umeå. 

I fall där företagare publicerar bilder från övervakningskameror gäller både kamerabevakningslagen och EU:s dataskyddsförordning GDPR. 

– Allmänheten kan uppmärksamma Integritetsskyddsmyndigheten på det inträffade. En bild är alltså en personuppgift och får inte spridas eller användas hursomhelst, säger Michael Rystedt från polisen. 

Se i klippet ovan hur kaféägaren Markus Lindahl löser butiksstölder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.