Katthemmet i Åsele tar hand om övergivna, förvildade och misskötta katter med förhoppningen om att kunna adoptera bort dem.
De hjälper också till att omplacera katter. Djurskyddet i Åsele har just nu tio katter i sina lokaler. Enligt Marie Östlund kommer de flesta från inlandet – men det händer att de hittar katter närmare kusten med. De samarbetar med Djurskyddet Västerbotten.
Katthemmet får in flest katter under sommaren, men det är svårt att avgöra om de är ”sommarkatter” eftersom de oftast är oregistrerade.
– Man vet ju inte, men det kan mycket väl vara så. Tyvärr så händer det, säger Marie Östlund.
Hårdare krav på kattägare
År 2023 fanns det 10 926 registrerade katter i Västerbotten enligt Jordbruksverket. Trots att det är lag på att id-märka och registrera sin katt, är de flesta katter som kommer till katthemmet varken märkta eller registrerade.
Marie Östlund, ordförande för Åsele Katthem, anser att kattens status som husdjur behöver höjas samt att det borde vara lag på kastrering av utekatter.
– Det är jättemånga som släpper ut sin katt utan att ha kastrerat den och förbiser riskerna med det. Jag tycker absolut att det ska vara lag på att katten måste kastreras om den ska vara en utekatt, säger hon.
Hos katthemmet är alla katter id-märkta, registrerade, kastrerade och försäkrade.