Katt bakom träd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har tillstånd för 26 katter, men det kommer bli fler”, säger Marie Östlund, ordförande på Åsele katthem – och efterlyser högre krav på ägare. Foto: Tindra Näsström/SVT

Katthemmet i Åsele tar hand om fler katter på sommaren: ”Skaffar och kastar bort”

Publicerad

Åsele Katthem får in flest katter under sommaren, ofta oregistrerade och utan ägare. Marie Östlund, ordförande för katthemmet, tycker att det borde vara lag på att kastrera utekatter för att minska problemen med övergivna katter.

– Kraven för att få skaffa ett husdjur borde vara hårdare, säger hon.

Katthemmet i Åsele tar hand om övergivna, förvildade och misskötta katter med förhoppningen om att kunna adoptera bort dem.

De hjälper också till att omplacera katter. Djurskyddet i Åsele har just nu tio katter i sina lokaler. Enligt Marie Östlund kommer de flesta från inlandet – men det händer att de hittar katter närmare kusten med. De samarbetar med Djurskyddet Västerbotten.

Katthemmet får in flest katter under sommaren, men det är svårt att avgöra om de är ”sommarkatter” eftersom de oftast är oregistrerade.

– Man vet ju inte, men det kan mycket väl vara så. Tyvärr så händer det, säger Marie Östlund.

Hårdare krav på kattägare

År 2023 fanns det 10 926 registrerade katter i Västerbotten enligt Jordbruksverket. Trots att det är lag på att id-märka och registrera sin katt, är de flesta katter som kommer till katthemmet varken märkta eller registrerade.

Marie Östlund, ordförande för Åsele Katthem, anser att kattens status som husdjur behöver höjas samt att det borde vara lag på kastrering av utekatter.

– Det är jättemånga som släpper ut sin katt utan att ha kastrerat den och förbiser riskerna med det. Jag tycker absolut att det ska vara lag på att katten måste kastreras om den ska vara en utekatt, säger hon.

Hos katthemmet är alla katter id-märkta, registrerade, kastrerade och försäkrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.