Andreas Löwenhöök, oppositionsråd för Moderaterna i Skellefteå, står iklädd vinterjacka och glasögon ute i solskenet och ler när han berättar om förslaget att ge Skellefteå Krafts vinst till elkunderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Löwenhöök (M) berätta hur mycket han tycker Skellefteå Krafts lokala kunder ska ska få i återbetalning. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Moderaterna vill dela ut Skellefteå Krafts rekordvinst till lokala kunder

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå Kraft gör en rekordvinst. Nu vill Moderaterna i Skellefteå dela ut företagets vinster till de lokala elkunderna.

– Många hushåll dras med stora kostnader och elpriserna är en del av det, säger Andreas Löwenhöök (M), opposionsråd.

Skellefteå Kraft gjorde en rekordvinst 2022 på över 2 miljarder kronor. En del i det är de extremt höga elpriserna. Nu vill Moderaterna i Skellefteå att företaget betalar tillbaka elnätsavgifterna till lokala kunder i Skellefteå kommun.

– Vi ser att många hushåll har det tufft i dag med elpriser, matkostnader, räntor med mera. Och då tycker vi att det inte är mer än rätt att invånarna får ta del av de stora vinster som det här bolaget gör, säger oppostionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Mest stör till de som förbrukar mest

Moderaterna skriver i ett pressmeddelande att stödet är särskilt viktigt för de familjer som lever på marginalen. Men det är lantbruk och villaägare och de som förbrukar mest som kan få störst stöd enligt förslaget. Inte de som bor i hyreslägenheter.

– Vi bedömer ändå att det här är det mest rättvisa förslaget om man inte vill sänka skatten för alla. Men det bedömer vi inte går att få en majoritet att göra säger Andreas Löwenhöök (M).

Skellefteå Kraft avvaktar

Förslaget stöds av (KD) och (L) i Skellefteå och elstödet ska enligt förslaget betalas ut till de hushåll som är både elnäts- och elhandelskunder i Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft säger till SVT att de inte tar ställning till förslaget utan avvaktar eventuella politiska beslut.

– Vi förhåller oss till de ägardirektiv vi får, säger David Forsström ansvarig för public affairs på Skellefteå Kraft.

SVT har sökt Socialdemokraterna i Skellefteå.

Hör i klippet hur stort stöd elnätskunderna kan komma att få om Moderaternas förslag blir verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.