Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Öhlund/SVT

Stigande priser får allt fler att söka sig till Bakfickan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen fortsätter att stiga och ligger nu på 8,5 procent. Det slår hårt mot de som har minst och allt fler har svårt att få ihop pengar till mat . På Bakfickan, IOGT-NTO medmänniska, serveras gratis frukost och lunch varje vardag.

– Jag försöker betala för mig när jag har pengar . Det har jag tyvärr inte alla dagar. Här får jag alltid mat och slipper gå hungrig säger Torbjörn Lindberg från Umeå när han äter dagens lunch på Bakfickan

Maud Hannenbo som arbetar på Bakfickan berättar att tillströmning ökat kraftigt dom senaste veckorna. Hon delar också ut matkassar och bröd.

– Det är många som kommer och vill ha. Det tar slut direkt när jag sätter fram. Allt har blivit dyrare. Många har inte pengar idag, säger Maud Hallenbo.

Bore Lindberg är föreståndare för Bakfickan. Han står och grillar färskkorv som han fått från en stor mataffär i Umeå.

– Vi har aldrig haft så här mycket folk en sommar. Vi har haft smockfullt. Det har aldrig hänt tidigare. Jag bävar inför hösten hur det skall gå, säger Bore Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.