På måndagen påbörjas en omfattande av masstestning för covid-19 bland studenter och anställda vid Umeå Universitet. Studien, som ska pågå i två veckor framåt, är den största som någonsin har gjorts i Sverige gällande testning och smittspridning och totalt beräknas omkring 20 000 personer att erbjudas provtagning för pågående infektion.
– Det är ett stort experiment i verkligheten. Vi testar första veckan hur många som har infektionen och sedan när alla träffas en vecka senare testar vi hur många som har fått den. Så det är viktigt att alla testar sig två gånger, säger Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå Universitet, i SVT:s Morgonstudion.
”Ett sätt att få svar”
Förutom Folkhälsomyndigheten och Nationellt pandemicenter kommer även försvarsmakten att bistå vid testerna som ska utföras vid tre olika stationer vid universitetsområdet. Enligt Anders Johansson är syftet med provtagningarna att få svar på hur smittan sprids vid fysisk undervisning på universitet och högskolor.
– Det här är ett sätt att få svar på frågan om det går bra att starta undervisning vid campus med vanlig fysisk undervisning eller om det ökar smittspridningen, säger han.
”Skydda de äldre”
Smittan har den senaste tiden setts öka särskilt bland unga personer. Samtidigt uppges smittspridningen hittills ha varit låg i Umeå. Testerna blir därför intressanta både i ett nationellt och internationellt perspektiv, menar Anders Johansson.
– Det som sker nu bland yngre människor kommer om några veckor att ske bland äldre människor. Jag tror det här är ett bra sätt att visa på sambandet med smittspridningen bland yngre och få ner det snabbt. Det kommer i sin tur att skydda de äldre några veckor fram, säger han.
Vad händer om smittspridningen tar fart?
– Vi har en ganska stor smittspårningskapacitet beredd med frivilliga läkare som är beredda att göra smittspårning. På det viset bryter man ändå smittkedjan snabbt.