Moa Olsén håller i en kaffekopp och har beige tröja på sig. Hon blev uppsagd efter Unionens förhandlingar med Northvolt i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att vara tvungen att lämna en stor del av sitt liv är en stor omställning”. Hör Moa Olsén om sina tankar kring att tvingas lämna Northvolt i Skellefteå. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Moa, 21, jobbade på Northvolt i Skellefteå i tre år – är nu uppsagd

Publicerad

För en vecka sen fick 21-åriga Moa Olsén veta att hon blir uppsagd från sitt jobb på Northvolt i Skellefteå. Hon är därmed en av över 1 100 som tvingas lämna arbetsplatsen. Nu berättar hon om stämningen på batterifabriken efter beskeden.

– Det har varit väldigt mörka dagar, säger Moa Olsén.

Moa Olsén har haft flera olika arbetsuppgifter under sina år på batterifabriken. Hon har varit operatör, teamledare och dokumenthanterare.

För en vecka sedan fick hon veta att hon skulle bli uppsagd. Hon fick då välja mellan två olika alternativ. Jobba i två veckor och få två månadslöner eller jobba heltid under den tre månader långa uppsägningstiden. Hon valde det sistnämnda. Sen får hon se vad som händer.

Ekonomisk kris för Northvolt

Oroar sig över kollegorna

– Jag är fortfarande ung. Jag har hela världen och hela livet framför mig att hitta vad jag vill göra. Jag kanske pluggar, jag kanske hittar ett jobb.

Det är kollegorna hon oroar sig över.

– Jag är inte lika orolig för mig själv som jag är för många av mina kollegor som inte kan svenska och som är här på arbetstillstånd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet