Polis som griper den misstänkta i samband med mordet på Haga beskriver honom som känslokall och likgiltig. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Mordet på Haga: 29-åringen överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

29-åringen dömdes till 18 års fängelse för att ha mördat en kvinna i en lägenhet på Haga i Umeå. Nu överklagar han domen till hovrätten.

– Jag menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av mannens medvetandegrad i samband med händelsen, säger 29-åringens advokat Petter Hetta.

I september förra året hittades en 32-årig kvinna död i sin lägenhet på Haga i Umeå. Kvinnan hade blivit utsatt för brutalt våld.

En 29-årig man greps på plats och dömdes sedan i Umeå tingsrätt till 18 års fängelse för mord.

Misstänkt mord på Haga

En rättspsykiatrisk utredning visade att mannen begått dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han bedömdes dock inte lida av en psykisk störning vid undersökningstillfället.

”Han var inte medveten”

Mannen överklagar nu domen till hovrätten och vill bli friad från mord, eftersom han menar att han inte haft uppsåt att döda kvinnan.

– Frågan som varit central i tingsrättsförhandlingen är om man kan anse att någon som är så psykotisk verkligen kan anses ha ett uppsåt till mord. Jag menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av medvetandegraden i samband med händelsen, han var inte medveten om vad han hade framför sig när han tog ett stryptag, säger mannens advokat Petter Hetta.

SVT Nyheter söker åklagaren i fallet.

Man grips av poliser, bild på blommor och ljus och enhörning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet