Man grips av poliser, bild på blommor och ljus och enhörning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: SVT

Mordet på Haga: Hovrätten fastställer tingsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-åring som brutalt mördade en kvinna på Haga i Umeå dömdes i maj till 18 års fängelse av Umeå tingsrätt. Mannen överklagade då domen till hovrätten.

På torsdagen kom hovrättens besked: tingsrättens dom fastställs.

I september förra året hittades en 32-årig kvinna död i sin lägenhet. En 29-årig man greps på plats. Mannen erkände sedan att han dödat kvinnan, men nekar till mord då han menar att hans avsikt inte var att döda.

I maj dömde Umeå tingsrätt mannen till 18 års fängelse. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet i målet begick mannen gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning i form av en drogutlöst psykos. Trots detta ansåg tingsrätten att mannen varit tillräckligt medveten om sitt handlande och han bedömdes därför ha haft uppsåt till brotten.

Misstänkt mord på Haga

Mannen överklagade tingsrättens dom och begärde att frikännas från åtalet för mord och grovt olaga hot och att slippa betala skadestånd till kvinnans mor och till dödsboet efter kvinnan.

– Jag menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av mannens medvetandegrad i samband med händelsen, sa hans advokat Petter Hetta till SVT.

Även åklagaren och kvinnans mor överklagade domen och begärde att påföljden skulle bestämmas till livstids fängelse i stället för ett tidsbestämt straff.

Fastställer domen

Hovrätten kom på torsdagen till samma slutsats som tingsrätten i fråga om såväl fängelsestraffets längd och storleken på mannens skadestånd:

”Hovrätten gör i fråga om XX uppsåt inte någon annan bedömning än vad tingsrätten har gjort. Det är alltså ställt utom rimligt tvivel att XX varit i sådan grad medveten om sitt handlande att han ska anses ha begått gärningarna med uppsåt. Omständigheterna är inte sådana att gärningarna på grund av inbillat nödvärn eller av någon annan anledning är fria från ansvar. XX ska därför,som tingsrätten funnit, dömas för mord och grovt olaga hot.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet