Trebild med råttspillning, trasigt tak och en risig dusch.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar miljöinspektör Emil Arvidsson mer om tre av de allvarligaste felen på bärplockarnas boenden i Skellefteå. Foto: Skellefteå kommun

Musskit och mögel – här är bristerna på bärplockarnas boenden i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar redan i entrén med ett hål i taket från en läckande toalett. Sedan upptäcker miljöinspektörerna fler och fler allvarliga problem med de thailändska bärplockarnas boenden utanför Skellefteå.

I ett förråd vid köket i boendet i Burträsk hittar de gnagarspillning.

– Det här måste ju åtgärdas, säger miljöinspektör Emil Arvidsson.

Skellefteå kommuns miljöinspektörer har nyligen gjort inspektioner av bärföretaget Norsskensbärs boenden för bärplockare i Burträsk, Renström och Stensträsk.

Misstänkt mögel, fuktskador, bristande ventilation, för kallt vatten i kranarna och spillning från gnagare är några exempel på problem i bostäderna.

Bärbranschen

Bott i flera månader

Här har thailändare som rest till Sverige för att plocka bär i skogarna i Norra Västerbotten bott flera månader i sommar.

– Det är en utsatt grupp och vi vet att det blir en hög belastning på fastigheten när många bor där, säger miljöinspektör Emil Arvidsson.

Krav på åtgärder

Nu har företaget Norrskensbär fått krav på sig att utreda och åtgärda felen. Annars hotar böter och förbud att använda fastigheterna som bostad.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Örjan Berglund för en kommentar men han har inte återkommit.

För ett par veckor sedan stängdes ett av Norrskensbärs bärplockarboenden i Los på grund av mögel och fuktskador.

– Det är inte acceptabelt. Det här skulle ha fixats för länge sedan, sa Örjan Berglund, ägare av Norrskensbär, till SVT Nyheter Gävleborg då.

I klippet kan du se fler allvarliga brister på bärplockarnas boenden i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet