• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Människor deltar i en demonstration och går längs en gata, bärande på plakat. De flesta har på sig reflexvästar och olika kläder, och de syns representera en grupp med gemensamt syfte. I bakgrunden syns affärslokaler och stadsarkitektur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från den gamla järnvägsstationen till Bureå marscherade skellefteåbor för att markera att det är dags att börja bygga Norrbotniabanan – som dragit ut på tiden. Foto: Tor Svenungsson

Norrbotniabanan dröjer – Skellefteåbor agerar med manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen hölls en manifestation över frustationen att Norrbotniabanan drar ut på tiden. Symboliskt marscherade ett 100 tal personer från det som en gång var järnvägsstationen i Skellefteå till Bureå – där det planeras en station för Norrbotniabanan.

– Vi gjorde ett symboliskt spadstick i Bureå när vi kom fram, säger Tor Svenungsson en av deltagarna i marschen.

Regeringen presenterade i början av oktober den nya infrastrukturpropositionen, vilket är det som föranlett manifestationen.

– Vi är mycket besvikna över att det inte nämndes något om byggstart för tågsträckan Dåva-Skellefteå, säger Tor Svenungsson.

Frustration över transportläget

Tor Svenungsson som till vardags sitter i styrelsen till Naturskyddsföreningen var en av dem som deltog i manifestationen. Han menar att det är miljöaspekten som får honom att agera men att det också finns en vardagsaspekt i viljan att enkelt kunna åka tåg.

– Jag är uppvuxen i Stockholm och har nyligen flyttat till Skellefteå och nu är det en stor frustration att jag måste åka buss eller bil för att ta mig till någon av tågknytpunkterna, säger han.

”Skellefteåbor väljer flyget framför tåget”

– Det har jag full förståelse för – för det är enklare. Men det ska inte vara så svårt som det är nu att välja ett miljövänligt resealternativ, säger Tor Svenungsson.

På torget i Skellefteå läste arrangörerna upp det öppna brevet som ska skickas till regeringen och Trafikverket. Sedan marscherade de som ville hela vägen fram till Bureå.

– Ungefär 15 personer gick hela sträckan till Bureå – vilket tog fem timmar, säger han.

SVT har försökt nå Trafikverket för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.