Det handlar om 1 000 tjänster som försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.
I Skellefteå stoppas utvecklingen av projektet Northvolt Ett. För Västerås del bromsas ”Northvolt Labs” och kvar blir bara grundläggande produktutveckling. I Stockholm försvinner tjänster från huvudkontoret, skriver företaget i ett pressmeddelande.
– Det är ett dramatiskt besked, en mycket större personalneddragning än de 300 jobb som man pratade om för bara några veckor sedan, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.
Ekonomisk kris
De senaste två åren har det stått klart att Northvolt har stora problem med att få fart på batteritillverkningen, vilket bland annat drabbat den svenska lastbilstillverkaren Scania. Fabrikens produktion har den senaste tiden legat på bara en bråkdel av kapaciteten.
Dessutom har det blivit tydligt att bolaget blöder pengar och att man har svårt att få in nytt kapital. Nu stoppas alla planer på expansion med nya fabriker på fler orter.
– Det är tuffare finansiell marknad. Det här året har det varit en hel del negativa rörelser i elbilsförsäljningen i hur olika biltillverkare har pratat om deras ambitionsnivåer. Det påverkar också investerarna, säger Peter Carlsson.
– Nu måste vi dra ner våra kostnader och fokusera på det som är kärnan. Vi jobbar hårt för att komma till lönsamhet.
Förhandlingar med facket
Akademikerföreningen har tillsammans med andra berörda fackförbund suttit i förhandlingar med Northvolt.
– Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Senaste nytt om krisen på Northvolt
Tidigare Northvoltanställda får vänta på lönen – i minst en vecka
Tidigare anställda på konkursade Northvolt i Skellefteå kommer att få vänta på sin lön – i åtminstone en vecka eller mer därtill. Anledningen är att det tar tid att administrera den statliga lönegarantin.
– Men den kommer. Vi jobbar så fort som vi kan, men vi måste först få in alla besluten och kontrollera att allting stämmer, säger Helena Jangel Stridh på Skatteverket.
Överblick
Efter Northvolts kris – Skebos hyreshöjningar begränsas
I spåren av Northvolts kris har det kommunala bostadsbolaget Skebo och Hyresgästföreningen valt att begränsa hyreshöjningen för nyproducerade lägenheter i Skellefteå till tre procent. Skebos nya hyror för alla 5 500 lägenheter i beståndet börjar dessutom att gälla från maj – och inte april.
– Det är många som direkt eller indirekt blir drabbade av Northvolts situation, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på Skebo.
Skellefteå kommun kallar till presskonferens
Med anledning av dagens besked från Northvolt bjuder Skellefteå kommun tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Arbetsförmedlingen in till en presskonferens för att samlat svara på frågor klockan 14.30.
Medverkar gör bland annat kommunalrådet Lorents Burman (S) och landshövdingen Helene Hellmark Knutsson.
Uppdraget – hitta ny ägare till Northvolt
I kölvattnet av Northvolts konkurs tilldelas Sveriges export- och investeringsråd (Business Sweden) ett nytt regeringsuppdrag.
Business Sweden ska erbjuda dialog och främja samverkan mellan potentiella ägare, investerare och intressenter inom näringslivet.
Förhoppningen är att kunna ha en fortsatt utveckling och produktion av batterier i Sverige.
"Det är av strategiskt intresse för Sverige att få till en så bra lösning som möjligt", säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i en kommentar.
Regeringen har också fattat beslut om att tilldela länsstyrelsen i Västerbotten en miljon kronor för att stärka sitt arbete med anledning av Northvolts konkurs.
(TT)
Beredskapslyftet ska få fler att stanna i Skellefteå
Efter Northvolts konkurs har nu Skellefteå kommun inlett ett samarbete med Beredskapslyftet och flera andra aktörer för att kompetens ska kunna matchas mot nya arbetsgivare.
Beredskapslyftet är en ideell förening som startade under pandemin för att mobilisera och samla näringslivets krafter i situationer där de kan göra nytta.
Initiativtagarna till Beredskapslyftet är Wallenbergstiftelserna, Novare och Sophiahemmet.
- Alla initiativ i den här riktningen är viktiga eftersom vi vill behålla invånare som har valt att flytta hit och vill stanna. Skellefteå kommun ser mycket positivt på att näringslivet, organisationer, föreningar och liknande vill genomföra sådana här satsningar, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.