Hör mer om satsningen och vad några Lyckseleungdomar säger om politik. Foto: SVT

Nytt projekt ska få fler unga i Lycksele att engagera sig politiskt

Uppdaterad
Publicerad

Många unga känner inte till vilka möjligheter de har att påverka samhället där de bor. Nu vill Lycksele kommun ändra på detta genom ett nytt projekt.

– Jag hoppas fler unga gör sina röster hörda, säger Adrian Lundkvist, projektledare.

16-åriga Jennifer Nygren och hennes klasskompisar i Lycksele ville ha fler parkeringsplatser vid skolan, men så blev det inte.  

– När man försöker påverka saker så händer det ingenting, säger hon.

”Skriker efter ungdomar”

Många ungdomar känner likadant som Jennifer. Och för att öka ungas inflytande har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, startat ett femårigt projekt tillsammans med sju kommuner, däribland Lycksele.  

– Partierna i Lycksele skriker efter engagerade ungdomar som vill vara med och påverka. Ungas perspektiv riskerar att tappas bort inom politiken. Vi vill visa vilka möjligheter ungdomar har att påverka genom den demokrati som finns lokalt, säger Adrian Lundkvist, projektledare på Umeå kommun. 

Saknas lokala ungdomsförbund

Det kan handla om att till exempel skriva medborgarförslag eller gå med i ett ungdomsförbund. Just nu saknas politiska ungdomsförbund på plats i Lycksele och det är en anledning till att tröskeln att engagera sig kan kännas för hög, menar Adrian Lundkvist. 

Genom dialog med ungdomar, kommunala verksamheter och politiska aktörer är det tänkt att projektet ska hitta lösningarna på det som idag hindrar unga från att engagera sig, politiskt eller på andra sätt.

När kommer vi se fler engagerade ungdomar i Lycksele? 

– Förhoppningsvis redan till valet nästa år men det är ett projekt som kommer pågå under lång tid, säger Adrian Lundkvist.

Hör mer om projektet och vad några Lyckseleungdomar säger i klippet ovan.

Kan du tänka dig att engagera dig politiskt?

Maja Cassini Bäckström 16 år i Lycksele:

– Jo, men politik är väldigt komplicerat. Jag vet att man kan skriva till kommunen om det är något man vill ska hända. Många ungdomar skriver på sociala medier om det är något de tycker, säger hon.

Foto: SVT

Nu avrundar vi denna chatt, tack alla.

Sofie • Jag brinner för vissa frågor, främst att upprätthålla och främja svensk kultur och svenska värderingar genom kraftigt minskad invandring och begränsat inflytande av utländska kulturer. Jag skulle därför gärna vilja engagera mig politiskt, men tyvärr vet jag hur personer med dessa värderingar behandlas, nämligen med direkta hot, uthängning, utpressning och förföljning. Samhället ger inte tillräckligt med stöd och skydd för personer med konservativa och nationalistiska åsikter för att jag ska våga engagera mig. Jag vill påverka samhället, inte bli påhoppad privat av extremister.

Erik Nilsson • Gärna politiskt - men inte partpolitiskt engagemang

Isa • Den absolut viktigaste frågan enligt mig är att motverka vidare islamisering av vårt land och jag funderar därför på att engagera mig.

Doris Sjökvist • Jo, jag skulle nog kunna tänka mig det. Det finns så mycket att ta tag i, i dagens samhälle, och det behövs hårda tag mot korruption, förtryck av demokratiska fri- och rättigheter, maktmissbruk, misshushållning med skattemedel, etc. Det behövs hårda tag för att kunna komma tillrätta med det som blivit fel. Men problemet för mig skulle vara att välja parti: jag känner inte förtroende för något av dagens svenska partier.

Krister • I sakfrågor, absolut! I partipolitik, absolut inte! Det finns inget parti som representerar mina åsikter i alla frågor, vilket gör det väldigt svårt att rösta i valen. Jag skulle föredra ett system närmare direkt demokrati där folk röstar i sakfrågor istället för att stödja partier, nu när tekniken finns, istället för den korruptionsbenägna parlamentarismen.

Latino • Om inte klimatet, både externt och internt inom partierna och smutskastningarna tog en så stor del av den politiska vardagen +++ att det kändes som en barnkammare för psykisk ohälsa...bättre att se det på avstånd och hoppas på de bästa

Marie • Det finns inget parti som jag kan stödja till hundra procent, alla har något bra men också mycket negativt. Däremot att kunna jobba fram idéer hur olika sakfrågor skulle kunna förbättras, ja. Tyvärr verkar alla tankesmedjor vara partibundna. Enda sättet att ventilera sina förslag blir sociala medier, vilken inte hjälper någon.

Juni Nygren, 16 år i Lycksele:

– Jag har varit med i ett ungdomsförbund men kände att jag inte hade tid. Sen gick politiken åt ett håll jag inte kunde stödja. Jag har andra mål i livet än politik, säger hon till SVT.

Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.