Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner, sitter i en soffa. Han har glasögon och skjorta och tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk ber om mat”. I klippet hör du Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner, svara på tre frågor om det tuffa ekonomiska läget för många barnfamiljer i jul. Foto: SVT

Ökat tryck hos Stadsmissionen i Umeå och Skellefteå inför jul

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hör av sig och behöver hjälp inför jul med bland annat mat och julklappar till barnen, enligt Umeå Stadsmission och Skellefteå Stadsmission.

– Mat har blivit så mycket dyrare, en del har svårt att äta sig mätta, säger Sara Rosberg som är tillförordnad direktor i Umeå.

I Umeå har man bland annat sett en ökad tillströmning av besökare ända sedan i somras. Nu serveras 90 luncher om dagen på Umeå Stadsmission, vilket är en fördubbling.

Inför jul är det stora behov av både julklappar till barnen och mat.

– Vi har ett bra samarbete med matbutiker och har fått in mycket matsvinn som vi delar ut och som blir frukost och lunch till besökare, säger Sara Rosberg.

Delar ut presentkort

I samarbete med Avion och flera hotell i Umeå så delar man också ut presentkort till föräldrar som sedan kan köpa julklappar till sina barn.

Även i Skellefteå är det fler barnfamiljer som ber om hjälp, så har det varit hela hösten, enligt Magnus Hammega som är föreståndare på Skellefteå Stadsmission.

– Skellefteåborna har ett stort hjärta och vill skänka. Vi vill gärna se fler julklappar till vuxna och tonåringar, säger han till SVT.

I hela landet är antalet hjälpbehövande barnfamiljer jättestort inför jul, enligt Riksföreningen Sveriges Stadmissioner som finns i tio regioner.

I klippet ovan hör du Jonas Wihlstrand som är generalsekreterare svara på tre frågor om det tuffa ekonomiska läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.