Den gröna omställningen går snabbt med bland annat vindkraftsparker och batterifabriker i norr som har ett skriande behov av strategiska metaller och mineraler.
Urfolkens rättigheter stärks
Regeringen ser nu till exemepel över minerallagen för att möjliggöra fler gruvor. Samtidigt stärks urfolkens rättigheter internationellt. I Norge gav HD nyligen samerna rätt i en stor tvist där två stora vindkraftsparker stoppades.
Christina Allard är biträdande professor i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och har specialiserat sig på markrättigheters och urfolksrättsliga frågor. Hon ser en konflikt under uppsegling. Det blir allt fler projekt som planeras i samma områden och i de delar av landet där det bedrivs renskötsel.
Kritik från FN
Två platser där det redan finns tydliga konflikter är gruvplanerna i Rönnbäcken i Västerbotten samt Kallak i Norrbotten. Och FN har riktat kritik mot Sveriges sätt att hantera samernas rättigheter och fyndigheterna på båda dessa platser.
– Men vi har även vindkraftsetableringar som det kan bränna till kring så småningom, säger Christina Allard.
Markfrågor kan bromsa
Jakten på strategiska metaller till batterifabriker, grön vindkrafts-el och det juridiska läget för markrättigheter är inte särskilt synkroniserat, menar Allard.
– Man måste se till helheten. Det är ju flera lagar som samverkar här. Man måste se på systemet och där kan vi bli mycket bättre.