Det är runt 60 veckor i semesterschemat som måste fyllas på förlossningen i Umeå då man tappat ungefär en fjärdedel av sin personalstyrka under förra året. Om regionen inte lyckas rekrytera 7–10 barnmorskor kan gravida i Umeå få åka till Lycksele eller Skellefteå för att föda.
Nu höjs kritiska röster från oppositionen som kräver att kvinnovården i regionen prioriteras upp och att ansvariga politiker tar fram en långsiktig lösning.
– Det spelar ingen roll hur många barnmorskor man utbildar om man inte tar tag i grundproblemet som är arbetsmiljön, säger Marianne Normark (L), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, som har skrivit en interpellation om förlossningsvården.
Hon förstår inte hur regionen kan låta personalbristen på förlossningen fortgå år efter år.
– Det är ett universitetssjukhus vi har här och nu jobbar sjuksköterskor som barnmorskor, man sänker kraven på kvalitet hela tiden, säger Marianne Normark.
”Det är allvarligt”
Anna-Lena Danielsson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att det är brist på sjuksköterskor i hela landet och att det är svårt att rekrytera. Trots att regionen satsat på vidareutbildning och utbildat 39 barnmorskor de senaste fyra åren är krisen inför sommaren ett faktum.
– Det är allvarligt, vi måste lösa det kortsiktigt för sommaren men också långsiktigt, säger Anna-Lena Danielsson (S).
Tidigare har hyrbarnmorskor kommit från Finland för att stötta upp under sommaren, men i och med coronapandemin är inte heller det en möjlig lösning.
– Jag kan säga att det jobbas på febrilt för att lösa situationen för att vi ska klara det så bra som möjligt, säger Anna-Lena Danielsson (S).
Hör mer om kritiken i klippet.