Anna Lena Danielsson (S) får hård kritik av Marianne Normark (L) för situationen på förlossningen i Umeå. Foto: SVT

Regionen får hård kritik för bristen på barnmorskor i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta personalbristen på förlossningen i Umeå kan leda till att gravida får resa till Lycksele eller Skellefteå för att föda. Nu får regionen hård kritik från oppositionen.

– Det ska inte vara en skräckupplevelse att föda barn, säger regionpolitikern Marianne Normark (L).

Det är runt 60 veckor i semesterschemat som måste fyllas på förlossningen i Umeå då man tappat ungefär en fjärdedel av sin personalstyrka under förra året. Om regionen inte lyckas rekrytera 7–10 barnmorskor kan gravida i Umeå få åka till Lycksele eller Skellefteå för att föda.

Nu höjs kritiska röster från oppositionen som kräver att kvinnovården i regionen prioriteras upp och att ansvariga politiker tar fram en långsiktig lösning.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Det spelar ingen roll hur många barnmorskor man utbildar om man inte tar tag i grundproblemet som är arbetsmiljön, säger Marianne Normark (L), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, som har skrivit en interpellation om förlossningsvården.

Hon förstår inte hur regionen kan låta personalbristen på förlossningen fortgå år efter år.

– Det är ett universitetssjukhus vi har här och nu jobbar sjuksköterskor som barnmorskor, man sänker kraven på kvalitet hela tiden, säger Marianne Normark.

”Det är allvarligt”

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att det är brist på sjuksköterskor i hela landet och att det är svårt att rekrytera. Trots att regionen satsat på vidareutbildning och utbildat 39 barnmorskor de senaste fyra åren är krisen inför sommaren ett faktum.

– Det är allvarligt, vi måste lösa det kortsiktigt för sommaren men också långsiktigt, säger Anna-Lena Danielsson (S).

Tidigare har hyrbarnmorskor kommit från Finland för att stötta upp under sommaren, men i och med coronapandemin är inte heller det en möjlig lösning.

– Jag kan säga att det jobbas på febrilt för att lösa situationen för att vi ska klara det så bra som möjligt, säger Anna-Lena Danielsson (S).

Hör mer om kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet