Polis glömde tjänstevapen på mack i Lövånger – riskerar löneavdrag

Publicerad

Polisen glömde sitt tjänstevapen på ett toalettgolv på en mack i Lövånger.

En kund hittade vapnet och lämnade in det till butikspersonalen.

Nu riskerar polisen att få löneavdrag.

Det var den 6 februari som polisen var på väg på jobb med en tjänstehund. Hon stannade på macken i Lövånger för att äta och gå på toa.

”Hon var på väg på ett uppdrag med sin tjänstehund när hon, något stressad, och bestämde sig för att få i sig lite mat och besöka toaletten. Detta då hon av erfarenhet kände till att det kommande uppdraget skulle kunna dra ut på tiden” skriver polismyndigheten i utredningen.

Efter toalettbesöket blev polisens tjänstvapen kvar på golvet. En annan kund hittade vapnet och lämnade in det till mackpersonalen. Personalen låste in vapnet i ett kassaskåp.

Insåg sitt misstag: ”Skäms”

Polisen fortsatte sin resa, men insåg snabbt sitt misstag. Hon vände och åkte tillbaka till macken och fick där sitt vapen av personalen. Uppskattningsvis handlar det om tio minuter.

Polisen säger i utredningen att hon skäms och är ledsen för det som inträffat, men att hon vidtagit åtgärder för att det inte ska upprepas.

Polismyndigheten ser allvarligt på händelsen och konstaterar att polisen brustit i hanteringen av sitt tjänstepistol. Enligt polisregion Nord bör påföljden bli ett löneavdrag. Nu ska personalansvarsnämnden ta upp ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.