• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det första reservkraftsaggregatet lyftes nyligen på plats, det femte och sista kommer vara på plats i mars. ”Det är väldigt betydelsefullt”, säger teknikchefen Kristofer Linder om projektet. Foto: SVT/Region Västerbotten

Ny lösning ska få Norrlands universitetssjukhus att klara kriser

Publicerad

Just nu installeras fem nya reservkraftsaggregat på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Aggregaten ska inte bara producera el vid oväntade avbrott, utan även värme genom återvinningsteknik.

Region Västerbottens revisionsrapporter har under flera år riktat kritik mot att Norrlands universitetssjukhus saknat reservvärmekraft. Skulle ett stort strömavbrott inträffa i Umeå mitt i vintern skulle det kunna innebära att vissa verksamheter måste stängas, för att de inte kan förses med värme.

Använder spillvärme

Nu ska detta åtgärdas, i och med installationen av fem nya reservkraftaggregat. När aggregaten producerar el uppstår spillvärme i form av rökgaser och kylvatten som körs ut på sjukhusets interna värmenät.

– Vi ville hitta en lösning som kunde göra allt i ett. Reservkraft har många företag jobbat med, där man producerat el med dieselaggregat. Men att även producera värme med dem är en ganska nytänkande lösning, säger Kristofer Linder, teknikchef på Region Västerbotten.

Aggregaten ska också säkerställa att Norrlands universitetssjukhus inte drabbas av ett strömavbrott, likt det i somras.

– Det ska mycket till för att det ska ske igen, säker Kristofer Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.