En delad bild med två sektioner. Till vänster syns en strand med stenar och ett grönt växtliv, troligen en buske, i fokus. Bakgrunden visar havet och en skogig linje i fjärran. Till höger står en person med en svart jacka, i en utomhusmiljö med höstlöv på marken, gestikulerande med händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilket ansvar har fastighetsägare när det gäller invasiva arter? I videon svarar naturvårdshandläggaren Linda Backlund på tre frågor om kampen mot invasiva arter. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten, Per-Anders Fredriksson/SVT

Så går jakten på invasiva arter i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att få bort invasiva arter som vresros och jättebalsamin har varit lyckat i Västerbotten, enligt länsstyrelsen. Men det finns också bakslag.

– Jättebalsamin fortsätter att sprida sig längs vattendrag, säger naturvårdshandläggaren Linda Backlund.

Länsstyrelsen i Västerbotten har jobbat mot invasiva arter sedan år 2020 och enligt naturvårdshandläggaren Linda Backlund är det först nu som man kan se långsiktiga resultat – alltså säkerställa att de inte kommer tillbaka.

Man har fokuserat på områden i och i närheten av 19 naturreservat i länet. Det handlar bland annat om att bekämpa vresros, jättebalsamin, lupiner och vattenpest.

– Nu ser vi på vissa håll att det faktiskt är dött. Så håll i och håll ut, det går om vi fortsätter. Annars kan det kännas oövervinnerligt med invasiva arter, säger Linda Backlund.

Ett exempel på lyckade resultat är 13 bestånd av vresros på Holmöarna och ön Snöan som nu är helt borta. Däremot har spridningen av jättebalsamin återkommit längs Degernäsbäcken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.