Akut behov av psykiatrisk hjälp för flyktingar – trycket riskerar att öka på vården i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingarna från Ukraina kan vara i akut behov av psykisk hjälp när de kommer till Sverige och Västerbotten. Behovet av samtalsstöd väntas växa och trycket kan komma att öka på en redan belastad primärsjukvård.

– Vi är ansträngda i vården nu. Pandemin har gjort det rejält tufft, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Många söker skydd i Sverige på grund av kriget i Ukraina. Att genomgå en sådan traumatisk händelse kan orsaka både fysiska och psykiska påfrestningar.

För Region Västerbotten handlar det främst om att tillgodose hitkommande med vaccination och hälsoundersökningar.

Bup-köerna i Västerbotten

– Grundregeln är att de har samma rättigheter till vård som svenska medborgare. Vi behöver därför få en bättre bild av de behov som kommer, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör inom region Västerbotten.

Samtidigt är vården redan hårt belastad av två års pandemi och nu väntas ytterligare utmaningar för vården.

– Vi måste göra det vi kan men naturligtvis har vi den vanliga vården som måste fungera också. Det blir en fråga om resurser och kompetenser, säger Brita Winsa.

Långa köer till psykiatrin

Både Röda korset i Västerbotten och Region Västerbotten är överens om att att behovet av samtalsstöd kommer att växa fram i och med att fler flyr från kriget.

Migrationsverket ska även informera om vilken vård som finns att tillgå vid ankomsten. För att få professionell samtalsbehandling rekommenderas flyktingarna att vända sig till en hälsocentral eller direkt till psykiatrin för en bedömning.

– Det är personens medicinska tillstånd som avgör hur snabbt en behandling kan bli aktuell, förklarar Brita Winsa.

Dock är köerna till psykiatrin redan lång och i värsta fall kan det handla om år av väntan.

– Hittills har köerna inte påverkats särskilt men det kan komma att ändras, säger Brita Winsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bup-köerna i Västerbotten

Mer i ämnet