”Det känns fantastiskt kul” – hör Umeås gymnasiechef Pontus Clarin om att kunna välkomna alla elever tillbaka till skolan. Foto: Berit Roald/TT, SVT

Gymnasieskolorna i Västerbotten öppnar som vanligt – trots ökad smittspridning

Publicerad

Efter nästan ett och ett halvt år med distansundervisning ska alla gymnasieelever i Västerbotten få undervisning på plats när höstterminen startar om knappt två veckor. Men samtidigt märks en ökning av covidsmittade bland yngre i länet.

– Smittspridningen är en utmaning för oss, säger Pontus Clarin, gymnasiechef i Umeå kommun.

Folkhälsomyndigheten tog bort sina rekommendationer om distansundervisning på gymnasieskolor redan 1 april, men det dåvarande pandemiläget i Västerbotten gjorde att vissa skolor i länet valde att fortsätta med distansundervisning fram till skolavslutningen.

När höstterminen drar igång vecka 32 är dock planen att alla länets gymnasieskolor har vanlig närundervisning.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi ser fram emot att träffa eleverna. Jag brukar säga att ingenting är så dött och trist som en skola utan elever, säger Erik Burstrand, gymnasiechef i Skellefteå kommun.

Veckomöten med smittskydd

Riktigt som vanligt blir det dock inte. Ingen av gymnasieskolorna i Umeå, Skellefteå och Lycksele kommer ha stora samlingar. Exempelvis upprop kommer ske klassvis i klassrum. Personal på Skellefteås gymnasieskolor ska jobba hemifrån när de inte undervisar och Tannbergsskolan i Lycksele har personal i bland annat matsalen som ser till att eleverna håller distans.

Alla gymnasieskolor kommer också fortsätta ha veckovisa möten med regionens smittskyddsläkare för att uppdatera sig om smittläget och om det är några åtgärder som behöver göras.

– Vi har lärt oss mycket under våren. Förhoppningsvis kan vi göra provtagning tidigt om det uppstår fall och kanske undvika distansundervisning under hösten, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

”Hoppas alla bokar vaccinationstid”

Pontus Clarin, gymnasiechef i Umeå kommun, är glad över att gymnasieskolorna nu kan bedriva närundervisning igen men ser det som en utmaning att minska risken för smittspridning på skolorna.

– Vår förhoppning är att våra elever lyssnar på alla rekommendationer för att kunna ha en skolstart som planerat. Sen hoppas vi också att alla bokar sina vaccinationstider, säger Pontus Clarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet