Forskning från bland annat Göteborgs universitet och Karolinska visar att många som drabbas av utmattningssyndrom är högpresterande personer med stort driv. Kvinnor är överrepresenterade.
Kraschade två gånger
Sara Abrahamsson har varit sjukskriven i två perioder för utmattningssyndrom. Efter att hon kraschat första gången gick hon rätt snabbt tillbaka till arbetet och körde på som vanligt – med ungefär åtta projekt åt gången. Hon blev snart sjukskriven igen.
Sara och hennes chef Johan Westin är med i landstingsprojektet ADA+, ”Arbetsplatsdialog för arbetsåtergång” och idag är hon tillbaka i sitt arbete som skogsförädlare på Skogforsk i Sävar, men bara på 25 procent.
– Det har varit viktigt att få förståelse från sin chef att även om jag ser ut som vanligt så är jag inte som vanligt, säger Sara Abrahamsson.
Skyndar långsamt
Planen för Sara är att hon ska vara tillbaka på heltid nästa höst. Men det som gäller är att skynda långsamt. Med betoning på långsamt.
– Nu ska jag försöka ta vara på mig själv mer. Jag måste göra om mina livsmål. Istället för att ha livsmålet att när jag presterar så duger jag så ska jag göra om det till när jag tar hand om mig själv så kan jag finnas till för andra, säger Sara Abrahamsson.