Tre bilder: Sork, fästing och hare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bättre att vara proaktiv än reaktiv” – hör professorn Birgitta Evengård om varför ett varningssystem för smittspridning behövs. Foto: Michael Probst/AP, Erlend Aas/NTB, Hasse Holmberg/Fotograferna Holmberg

Ökad smittspridning när klimatet blir varmare – Umeåforskare föreslår varningssystem

Uppdaterad
Publicerad

När klimatet blir varmare ökar risken för spridning av sjukdomar från djur till människor. Nu vill forskare i Umeå se ett samnordiskt varningssystem för att hålla koll på smittspridningen.

– Många liv kan sparas om man har koll på sjukdomar som sprids i djurvärlden, säger Birgitta Evengård, professor i emerita vid Umeå universitet.

Den globala uppvärmningen sker fyra gånger snabbare i Norden än övriga världen. Det upphettade klimatet innebär att nordgränsen för många arters utbredning flyttas, och med det också risken för sjukdomar som de för med sig.

– Mycket talar för att det är gnagarna och insekterna som kommer att öka. Med gnagarna har vi både harpest och sorkfeber, säger Birgitta Evengård, professor emerita vid Umeå universitet.

Klimatförändringar i Sverige

Att infektioner som överförs från djur kan få allvarliga konsekvenser för människor blev covid-19 ett tydligt exempel på. Sorkfeber, TBE och borrelia är exempel på sjukdomar som överförs från djur till människor.

Förebygga smittspridning

Genom att inrätta ett antal stationer runt om i Norden där man regelbundet undersöker och rapporterar om smittor i naturen menar forskarna att man kan förebygga att nya sjukdomar och virus sprids till människor.

Förslaget läggs fram inför Nordiska ministerrådet som ett led i deras arbete med att uppnå målet ett ”Socialt hållbart Norden” som är en del av arbetet med Vision 2030.

Hör Birgitta Evengård berätta mer i klippet.

Vill du få SVT:s viktigaste  klimatnyheter, reportage och analyser från alla våra redaktioner som bevakar klimatkrisen?

Då kan du prenumerera på vårt klimatnyhetsbrev som kommer varje vecka här: https://www.svt.se/klimatbrevet/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet