Stor ökning av invasiva vattenarter i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet invasiva djur- och växtarter ökar i Västerbotten – just nu finns det sex stycken. Dessutom har en sjunde, smörbulten, dykt upp i Husum, bara två mil från Västerbottens länsgräns.

– Nya arter förändrar livsmiljön för våra inhemska arter och utplånar det vi haft sedan tidigare, säger Chatarina Karlsson, handläggare för invasiva främmande arter på länsstyrelsen.

De invasiva arterna i Västerbotten ökar – även under vattenytan. Den senaste tiden har det kommit rapporter från flera håll om olika skadliga växter och djur i vattendragen. I början av juni konstaterades kräftpest i Skellefteälven, växten smal vattenpest finns längs norra Västerbottenskusten och släktingen vattenpest har också hittats. Även andra invasiva arter har påträffats i länet.

Förra veckan hittades dessutom fyra exemplar av den svartmunnade smörbulten i Husum, bara två mil från länsgränsen till Västerbotten. Arten beskrivs som väldigt aggressiv mot andra fiskar och äter gärna upp andra fiskars rom.

– Svartmunnad smörbult är något vi inte vill ha upp hit. Just nu håller vi på att undersöka om det bara är några enstaka individer det rör sig om i Husum eller om det är något större, säger Chatarina Karlsson på Länsstyrelsen Västerbotten.

Slängs ut i haven

Att invasiva arter ökar i våra vatten beror dels på ökade fartygstransporter, där växterna och djuren följer med i barlastvattnet. Dels beror det på att klimatförändringarna gjort det varmare, vilket lett till att arter som tidigare inte överlevt kyla nu klarar sig året runt i Västerbotten.

– Smal vattenpest och vattenpest kommer troligtvis från akvarier och dammar. När folk tröttnat på dem slängs de i havet eller sjöar, säger Chatarina Karlsson.

Måste avlivas

Länsstyrelsens främsta verktyg för att handskas med de invasiva arterna är övervakning.

– I vatten är det svårt att upptäcka de här. Så vi har folk som inventerar, dyker och gör dna-test på vatten. Sedan är det viktigt att folk rapporterar in till oss om vi hittar en invasiv art, säger Karlsson.

När invasiva arter väl konstaterats har länsstyrelsen olika angripssätt, beroende på vilken art det handlar om.

– Det som gäller för djur är att avliva dem. Med vattenväxter är det svårare, här håller vi på att metodtesta för att se hur vi kan handskas med vattenpest, säger Chatarina Karlsson.

Går det att få stopp på de invasiva arterna? Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.