”Vi hoppas på en frisk befolkning” – Sorsele kommun satsar på psykisk hälsa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skapar en medvetenhet” – hör varför Sorsele kommun utbildar i första hjälpen till psykisk hälsa. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Sorsele kommun ska stärka den psykiska hälsan: ”Hoppas på en frisk befolkning”

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele kommun vill bli bättre på att bemöta och hjälpa människor med psykisk ohälsa. Därför har kommunen utbildat 75 procent av personalen i första hjälpen till psykisk hälsa.

– Det är en satsning som kommer bära frukt en lång tid framåt, säger Marie Strinnholm, kommunchef i Sorsele.

Genom utbildningen första hjälpen till psykisk hälsa ska personalen på Sorsele kommun bli bättre på att bemöta och hjälpa människor som lider av psykisk ohälsa.

– Vår förhoppning är att det här ska skapa en bättre folkhälsa på sikt, säger Strinnholm. 

Programmet Mental Health First Aid, första hjälpen till psykisk hälsa, är ett program som utvecklats i Australien och som sedan spridit sig världen över.

– Sorsele kommun har idag utbildat 75 procent av alla kommunanställda. Även medarbetare från Sorsele sjukstuga vid region Västerbotten har gått utbildningen, säger Strinnholm.  

Hör Sorsele kommuns satsning på mental hälsa och läraren Sara Linder om tidiga signaler på psykisk ohälsa.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.