Isbrytare som arbetar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör isbrytaren Atles befälhavare Karl Herlin om det rådande isläget. Foto: Karl Herlin/Sjöfartsverket, Tommy Forsgren/SVT

Svåraste isläget på många år – Sjöfartsverket redo att hyra in extra isbrytare

Uppdaterad
Publicerad

Isläget i Sverige är svårare än på många år och väntas bli värre. Sjöfartsverkets fem isbrytare startade rekordtidigt och nu planerar myndigheten att hyra in extra isbrytare.

– Vi ser just nu att vi troligen kommer behöva bryta is så långt ner som till Kalmar på östkusten, och även Göteborg och norröver på västkusten, säger Fredrik Backman, rederidirektör på Sjöfartsverket.

Kylan har kopplat sitt grepp runt stora delar av den svenska kusten. Hela Bottenviken samt norra Bottenhavet är för närvarande täckt av is.

Årets säsong startade rekordtidigt och de första assistanserna skedde redan den 2 december. Sjöfartsverket menar att årets isvinter är den tuffaste på många år.

Bryter is för fullt

Alla statliga isbrytare arbetar för fullt för att hålla farlederna öppna. Då istäcket väntas sträcka sig ända ner mot Kalmar så har Sjöfartsverket skrivit ett avtal med en privat aktör för att få ytterligare isbrytare i arbete vid behov.

– Det kräver mer av oss än normalt och vi behöver därför sprida ut våra resurser mer än de senaste vintrarna, säger Fredrik Backman, rederidirektör på Sjöfartsverket.

Följ med på isbrytaren Atle i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.