Hör Andreas Sjögren (S) ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden, om hur Umeåborna kan minska utsläppet. Foto: SVT

Umeåbornas årliga utsläpp: Åtta ton per person

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades hur Umeåbornas klimatavtryck ser ut – det vill säga hur allt vi köper, våra resor och uppvärmningen av våra hem påverkar klimatet. Resultatet visar att varje Umeåbo släpper ut 7,8 ton koldioxid per person och år.

Det är inom projekt ”Den koldioxidsnåla platsen” som Umeå kommun tagit fram siffrorna.

Resultatet bygger på en enkätundersökning som gjordes bland Umeås kommuninvånare under våren 2018. Därefter har Stockholm Environment Institute, beräknat de klimatutsläpp som konsumtionen orsakar.

Klimat

Viktigt informera om storleksordningen

– Det blir ju uppskattningar när man pratar om konsumtionsbaseradeutsläpp, men det är så bra vi kan göra den här typen av beräkningar idag. Och jag tycker att det är väldigt viktigt att man informerar sig om storleksordningen på utsläpp inom olika områden för att förstå vad som är viktigast att prioritera, säger Katarina Axelsson, forskare Stockholm Environment Institute.

Resandet står för hälften av utsläppen

Beräkningarna visar alltså att varje Umeåbo släpper ut 7,8 ton koldioxid per person och år och hälften av utsläppen kommer från vårt resande. Där privata flygresor utanför Europa står för de största utsläppen följt av bilresor.

Ska få en bättre bild

– Vi vill skapa en bild av vilken klimatpåverkan vi har här i Umeå. Tanken är att vi ska få en bättre bild av hur vår livsstil och vår konsumtion påverkar klimatet just här. Vi vet att det här är en utmaning nationellt och internationellt, men vi tror att en närmare kunskap ger bättre motivering för förändring, säger Anna Gemzell, projektledare på Den koldioxidsnåla platsen.

Ska följa upp målen

Rapporten kommer bland annat ska ligga till grund för hur kommunen följer upp sina mål men ska också kunna hjälpa Umeborna att göra klimatsmarta val i vardagen.

Hur kan Umeå som kommun hjälpa oss invånare att ställa om?

– Dels genom att informera. Jag tror inte att alla är införstådda i hur man kan ställa om och hur enkelt det kan vara. För det är inte så stora förändningar som behövs göras för att det ska bli en väldigt stor skillnad för de allra flesta, säger Andreas Sjögren (S) ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet