Tända ljus vid kanten av Gubbseleforsen i Vilhelmina. Foto: SVT

Utredning om dödsolyckan i Gubbseleforsen öppnas igen – en person misstänkt för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

För snart två år sedan dog en man i en arbetsplatsolycka i Gubbseleforsen i Vilhelmina kommun. Utredningen om dödsfallet lades ner – men nu har kammaråklagaren valt att återuppta fallet. Polisen ska hålla förhör med en person som är misstänkt för vållande till annans död, arbetsmiljöbrott.

Två män var på väg ut med en båt för att arbeta vid en hängbro över Vojmån. En av dem föll i vattnet och hittades senare död efter ett omfattande sökarbete.

Statens haverikommission utredde olyckan och konstaterade i sin slutrapport att arbetet utfördes på för lågsäkerhetsnivå.

I rapporten menade de att riskerna underskattades när det gällde arbetet i ett vattendrag med starka strömmar och låg temperatur. Vattenfall som hade lejt ut arbetet till en underentreprenör fick tillsägelse att se över sina krav på säkerhetsstandard för dessa.

”Ansåg att det inte gick att komma längre”

Händelsen utreddes också som miljöbrott av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Rubriceringen var vållande till annans död. Men utredningen lades ner.

Nu man tagit beslut om att öppna utredningen igen.

– Man ansåg att det inte gick att komma något längre i polisutredningen som var då och det beslutades att lägga ner den, säger Roger Olsson, kammaråklagare som har hand om fallet just nu.

En person är misstänkt för vållande till annans död. Åklagaren är förtegen kring fallet. Det är oklart om det tillkommit ny bevisning i fallet.

– Vi har hållit förhör och kommer hålla fler, bland annat med en misstänkt person, säger Roger Olsson.

”Mycket tragisk händelse”

Vattenfall svarar i ett mejl till SVT Nyheter att man kommer att medverka med det man kan till utredningen.

– Det här är en mycket tragisk händelse och vi kommer självklart att medverka med det vi kan till Polisens utredning. För att inte föregå denna vill vi avvakta resultatet innan vi kan göra ytterligare kommentarer, skriver Heidi Stenström, presschef på Vattenfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.