Kan stockholmarna Hanna, Stefania och Emilia tänka sig att flytta till norra Sverige för att jobba? Hör deras svar i klippet.

Vad krävs för att du ska flytta för ett jobb – läs chatten

Uppdaterad
Publicerad

Vad skulle få dig att flytta om du fick jobb någon annanstans? Borde man ställa högre krav på människor att flytta dit jobben finns? Under torsdagen kunde läsarna chatta – läs vad de skrev nedan.

Forskning visar att det är svårt att få folk att flytta endast för jobbets skull. Samtidigt höjs röster om att återinföra flyttbidrag till dem som beger sig norrut. Skulle ett flyttbidrag påverka dig i ditt beslut?

Vad krävs för att du ska vilja flytta för ett jobb?

Stockholmare i exil • Jag flyttade 60 mil från Stockholm för kärlekens skull. Bättre än så blir det inte.

Det här är en viktig principfråga. Läser man media idag är Sverige Storstäder, sedan är det ett tomt vitt område om man ser till journalistiken och resonemang. ALLT utgår från en storstad. Man antar att allt bara finns där.

Som stockholmare blev jag faktiskt chockad över hur det fungerar på landsbygden; bussar som går 2ggr/dag till 3ggr priset mot storstäderna, ett enda bibliotek som har mycket begränsade öppettider, den totala bristen få hyreslägenheter vilket tvingar ungdomar in i städerna fast de inte vill. Att det inte finns 5 matvaruaffärer att välja mellan är bara en bagatell i sammanhanget. Om HELA Sverige lever så blir det här inte ett problem, då kommer folk att flytta hit och dit alldeles frivilligt.
Svårare än så är det inte.

Tack så mycket för alla svar och synpunkter. Nu stänger vi chatten.

Mvh

/Marilén Karlsson
SVT Nyheter Västerbotten

Lena B • Lika bra service som i storstäderna ex bb, läkare mm och inga genusvetare med pekpinnar. Vem vill flytta någonstans med hennes gräsliga attityd. Utan mannen hade Norrland varit dött.

anna • Fint område att bo i, tid till annat än jobb, så kortare arbetstid är viktigare än hög lön. Att kunna åka och hälsa på släkt och vänner skulle vara krav, så även möjlighet att ta "lov" några gånger om året, långt nog för att det ska vara värt att sitta på tåget i evigheter, en helg räcker inte för det. Tåg är också krav, eftersom det är det enda hyfsat hållbara alternativet att resa sånna sträckor. Men jag skulle ändå vara tveksam, mitt största problem är mörkret, redan i södra sverige är det svårt med vinterdeppen, det är inte värt det om man mår skit halva året. Kanske kunde endel av de bostäder som byggs vara liknande de där seniorboendena med glasövertäckt innergård med medelhavsväxter, och lägga till lite ljusterapi med vitt ljus och grönska, haha, kanske kunde man överleva vintern då.

Niklas Öhrn • En meningsfull fritid med tillgång till jakt och fiske, gärna där arbetsgivaren ordnar dagkort. Ripjakt under vårvintern på skidor med hund. Inkluderande lokalbefolkning. Arbetsgivare som möjligör träning och motion i anlutning till arbetet som gym, badminton/padel-halkar, träningsskytte, ishall, simhall - speciellt under mörka årstiden. Fina skoterleder och elbelysta skidspår.

Tack för era inlägg, vi pausar chatten för ikväll!

Anitha • Så var det när vi norrlänningar skulle flytta söderut....

Nina, ingenjör och ekonom • Varför ska man vilja flytta till platser där man inte är välkommen?
I en annan artikel som gäller 'Norrlandsexperimentet' så uttalar sig en forskare om att "en inkluderande attityd är viktig". Men det fär man tydligen inte skriva på detta kommentarsfält. Hur arbetsgivare i Norrland ska kunna hitta arbetskraft är en gåta för mig. Man vill ju ändå inte anställa människor från andra platser i landet. Hellre anställer man okvalificerade personer från orten eller är utan arbetskraft. Jag har lätt att få jobb i mellan-och södra Sverige, storstäderna inkluderat. Men i norra delarna vill man inte ha en välutbildad, erfaren person (läs kvinna)med goda vitsord. Dålig infrastruktur och obefintlig sjuk-hälsovård/tandvård lockar inte heller. Fin natur, javisst, men det finns också i andra delar av landet.
Och att känna sig välkommen och inkluderad bland männsikor som har god social kompetens, det är jätteviktigt.

P • Vacker småskalig arkitektur skulle kunna locka, men städerna längs Norrlandskusten har tyvärr inte lyckats så bra med att bygga stadsmiljöer som uppfattas som attraktiva av den stora majoriteten. I söder finns många fler fina städer och samhällen, men om kommunerna i norr gör en uppryckning nu när många nya bostäder byggs kan förstås attraktiviteten öka.

Micke • Blir lite ledsen över den vad jag uppfattar som negativa attityden över Norrland. Bor sedan 30 år i Norrlands inland och tycker att det är ett fantastiskt ställe att bo på. Visst vintern är lång men sommaren här är sagolikt vacker med midnattssol och ett rikt djurliv och underbar natur. Trevliga människor och möjligheten till att köpa ett fint hus för en spottstyver är ju inte heller fel. Det finns allt som behövs som badhus och bibliotek mm. Sen är pengar inte allt. Är själv multisjuk och tycker att hälsan är klart viktigast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet