Från vänster: Alice Hagglund, vårdbiträde. Emilia Söderström och Miranda Thudin, undersköterskor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Omöjligt att kombinera med barn” och ”gjort för att man ska köra personalen i väggen” – se Alice Haglund, Emilia Söderström och Miranda Thudins kritik mot schemat. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Kritik mot nytt schema i Åsele – vårdpersonal överväger att sluta

Publicerad

Jobb varannan helg och en stark oro för kollegors arbetshälsa. Nu riktar vårdpersonalen i Åsele skarp kritik mot kommunens nya upplägg inom hemtjänsten – där många överväger att säga upp sig.

– Det här är att sparka på de som redan ligger ned, säger Emilia Söderström.

Hemtjänstpersonal i Åsele har svårt att förstå hur de ska få ihop livet med det nya schemat som kommunen vill införa för vårdpersonalen. Med den nya schemaläggningen kommer personalen bland annat att behöva jobba varannan helg, något personalen tror blir extra svårt för de som är ensamstående föräldrar.

– Det finns inget OB-dagis som vi kan lämna våra barn på här i Åsele, säger Emilia Söderström, undersköterska.

– Alla har inte nära och kära som kan ställa upp och vara barnvakt. Jag kommer att måsta välja mellan familjeliv och jobbet, säger Alice Hagglund, vårdbiträde.

Kommunen vill spara pengar

Vårdpersonalen kommer jobba färre timmar om dagen, men fler dagar under en vecka. Vilket resulterar i att personalen får färre lediga dagar under en arbetsmånad. Anledningen till den nya schemaläggningen är för att kommunen ska spara pengar.

– Vi bedriver vård och omsorg och vårt uppdrag är att säkerställa det idag och i framtiden, säger socialchefen Eva-Lena Johansson vid Åsele kommun.

Miranda: ”Fler kommer att sjukskriva sig”

Miranda Thudin känner en oro över kollegornas hälsa. Hon förklarar att många kollegor är sjukskrivna och hon tror inte att det nya schemat kommer att bidra till att sjukskrivningarna sjunker.

– Med det här schemat kommer allt fler sjukskriva sig. Vi jobbar redan under press och dåliga villkor, säger Miranda.

Åsele kommun har förståelse för medarbetarnas kritik.

– Arbetstider och schemaläggning är en stor del av ens liv och blir det förändringar i det så är det klart att det kan uppstå oro. Det går att anpassa oss till viss del efter individuella behov, men inte helt, säger socialchefen Eva-Lena Johansson.

Eva-Lena Johansson, socialchef, står framför kommunhuset i Åsele där hon jobbar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utgår från verksamhetens behov först och främst” – se vad socialchef Eva-Lena Johansson säger om schemaförändringarna och budgetunderskottet som måste lösas. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.