Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten har i flera år gått back miljontals kronor jämfört med budget. De senaste fem åren har budgeten höjts med några enstaka miljoner medan kostnaderna ökat kraftigt.
– Vi har för lite ordinarie personal, vi har stafettläkare på alla tre sjukhus, vi har stafettbarnmorskor på alla tre sjukhus och vi får betala ut ersättningar för övertid och för att få sommarbemanningen att gå ihop. Det kostar pengar, säger Olov Grankvist, verksamhetschef.
Enligt honom beror minusresultatet dels på ett strukturellt underskott som följt med år till år, men framför allt på ett akut underskott kopplat till personalkostnaderna som stigit enormt de senaste åren.
Behoven större än budget
Budgeten för förlossningen täcker 94 barnmorskor, men det behövs 108 stycken för att verksamheten ska fungera.
– Bemanningsplanerna är satta ganska långt bakåt i tiden och sedan dess har vi fått mer att göra, fler arbetsuppgifter, samtidigt som besöken hos oss har ökat kraftigt, säger Olov Grankvist.
I dag rekommenderas till exempel gravida fler besök på specialistmödravården än tidigare och besöken på kvällar och nätter har ökat. Det finns inte med i budgeten, berättar han.
Problemen kända
Flaggar ni uppåt att ni är underbudgeterade?
– Nog är man medveten om att det ser ut såhär. Nyligen fick vi åtta miljoner från de styrande men frågan är ju vad vi gör med dem? Ska vi stoppa ner pengarna i det svarta hålet där de ändå inte räcker för att täcka budgetunderskottet? Eller ska vi fördela pengarna där de gör mest nytta, på arbetsmiljön?
Vad skulle det betyda om ni fick en budget som rimmar med behoven?
– Det skulle betyda att vi inte hade röda siffror på det strukturella underskottet och det skulle visa att man faktiskt menar allvar, att vi vill vara en bra arbetsgivare och vi tänker på framtiden.