Veronicas tid på batterifabriken började efter en utbildning i Skellefteå.
– När Northvolt kom var det den stora snackisen. Jag tänkte: ”Gud vad spännande att få vara del av den här resan”, säger hon som var bland de första anställda som fick i uppdrag att få igång produktionen.
Men starten hos Northvolt för Veronica blev inte som tänkt.
– Det gick fort tills jag insåg att saker inte var som det skulle vara. Varje dag visste vi hur mycket vi skulle behöva producera, säger hon.
Fler anställda som SVT Nyheter Västerbotten pratat med vittnar om ett högt tempo.
– Säkerheten är inte prioriterat, det kanske är prio tre. Produktionen är det som går först i nuläget, säger en anställd som vill vara anonym.
Oro efter dödsfallen
Brister i kommunikationen har gjort att anställda inte hörde talas om dödsfallen i samband med arbetspassen på Northvolt, menar en annan nuvarande anställd.
– Vi fick inte reda på dödsfallen förrän media rapportera om dem, säger personen till SVT.
– Alla som bor i Skellefteå känner någon som jobbar där. Många tänker lite extra på det som hänt, säger en tidigare anställd.
Försökt nå ut till anställda
Northvolt säger i en skriftligt kommentar att man gjort det man kunnat för att nå ut med information till anställda i samband med dödsfallen.
– Vi informerade internt om de här ett par dagar innan den första medierapporteringen, men det är såklart beklagligt att den interna informationen inte nått fram. Det är alltid svårt att säkerställa att alla anställda ser uppdateringar när de publiceras, speciellt när vi har många som arbetar skift, säger kommunikatören Sanna Bäckström.
Man understryker också att säkerheten och de anställdas välmående är viktiga prioriteringar för företaget.
–Det är otroligt tråkigt att höra att det finns anställda som inte känner att det är prioriterat. Det är klart att det är viktigt för oss att rampa upp produktionstakten, men inte på bekostnad av våra medarbetares hälsa, säger Sanna Bäckström.
SVT har sökt Northvolts grundare och vd Peter Carlsson för en intervju men fått nej.